+46 (0) 16 15 10 00 Byt marknad/språk Hitta en återförsäljare Volvo Login
Hem Eldriven entreprenad Kommuner.
Kommuner driver omställningen till eldrift
Volvos eldrivna entreprenadmaskiner
Kommuner väljer eldrift

Partnerskap för förändring med städer och kommuner

Vi tror att för att en verkligt lyckad omställning till eldrift ska kunna ske inom entreprenadsektorn, så måste alla förutsättningar vara på plats. Det innebär att vi inte bara behöver tillförlitlig eldriftsteknik och laddningslösningar, utan även statliga incitament och bestämmelser som uppmuntrar till en mer omfattande beteendeförändring.

Kraften hos beslutsfattare och kommuner som kommer att driva den här omställningen får inte underskattas. De spelar en avgörande roll för att öka medvetenheten om lågutsläppsfördelarna med att övergå till eldrivna entreprenadmaskiner, nämligen minskade luftföroreningar och lägre klimatpåverkan. Men de kan även bidra genom att kräva att lågutsläppsteknik som elmaskiner tas med i anbuden för byggjobb i städer.

Dessutom blir lågutsläppszoner, som tjänar till att göra de mest förorenande fordonen på motorvägar – exempelvis personbilar – mindre lockande, allt vanligare i europeiska städer. Dessa zoner inkluderar dock för närvarande inte motorvägsfordon som entreprenadmaskiner. Beslutsfattare kan hjälpa till att förändra detta.

Dessutom har städer och kommuner ofta egna hållbarhetsmål som de behöver nå. Eldrivna entreprenadmaskiner – vid sidan av andra utsläppsfria fordon som lastbilar och bussar – kan bidra till uppnåendet av dessa klimatmål.

Kompakta elmaskiner har bland den största potentialen för städer att minska sin klimatpåverkan. Deras nätta storlek och låga bullernivåer gör dem idealiska för anläggning, rör- och ledningsarbeten eller byggande och rivning i stadskärnor, såväl inomhus som utomhus. Men det finns även en roll för större elmaskiner i mellanklassen för de mer krävande schaktnings- eller platsförberedelsejobben. När de stöds av tillförlitliga laddningslösningar förser dessa elmaskiner städer och kommuner med de höga nivåer av produktivitet som de behöver – och dessutom med mindre klimatpåverkan.

Men hur snabbt elektromobilitet anammas beror på flera faktorer bortom tillgängligheten på mer hållbara lösningar. Vi behöver fossilfri energi, tillförlitlig infrastruktur, incitament och bestämmelser, såväl som ett stabilt försörjningsnät. Om något av elementen i den samordnade insatsen saknas, så kommer en framtid med låga koldioxidutsläpp inte att bli verklighet.

Viljan bland många kommuner finns där. Ta till exempel C40, ett globalt nätverk med cirka 100 borgmästare världen över, och Eurocities, ett partnerskap med över 200 större europeiska städer, som båda efterfrågar samarbete för att hejda den globala uppvärmningen och kapa koldioxidutsläppen.

Vi kan inte genomföra vår omställning till eldrift ensamma. Partnerskap med kommuner krävs för att bygga det ekosystem och anammande vi behöver för att eldriftsteknik ska frodas.

Visa mer
Helsingfors ställer krav på eldrift i anbud

Helsingfors ställer krav på elmaskiner i anbud

Helsingfors stad leder vägen mot arbetsplatser med låga utsläpp. Vid byggandet av en cykel- och gångbana krävdes en kompakt elgrävare, men en bonus erbjöds om en större elgrävare kunde hittas. 23-tons EC230 Electric har inte bara briljerat sett till det här kravet, utan även i fråga om prestanda. Och medan det endast är den första stora elgrävaren staden har arbetat med, så finns nu förtroendet att arbeta med fler eldrivna entreprenadmaskiner i framtiden.

Grön giv för utsläppsfria arbetsplatser

Den gröna given: vidta åtgärder mot klimatförändringarna

Helsingfors stad ingår i ett frivilligt gröna given-åtagande i Finland för utsläppsfria byggplatser. I likhet med EU-kommissionens gröna giv, så sätter den ett ambitiöst mål för att uppnå minskade utsläpp till år 2030. Den här frivilliga gröna given uppmuntrar aktörer inom bygg, klimatarbete, offentlig upphandling, kommuner och Miljödepartementet att arbeta tillsammans för att sätta standarder för fossilfria arbetsplatser. Överenskommelsen syftar till att minska utsläppen från maskiner och byggplatser, och stödjer implementeringen och platsspecifik tillämpning av miljökrav för att förverkliga det här målet. Den är även ett viktigt bidrag till Finlands mål om att bli koldioxidneutralt till år 2035.

Partnerskap för omställningen till eldrift

Juuso Luoto Helsingfors stad

Juuso Luoto Helsingfors stad

”Målet var en 8,5-tonsmaskin. Men vi lade till en bonus om större grävare kunde hittas. Med undantag för den erbjudna bonusen var kostnaden för elmaskinen inte större, utan skillnaden i pris var marginell”.

Taneli Varis från Motiva at Itäbaana

Taneli Varis Motiva Oy

”Den gröna given om utsläppsfria byggplatser är en frivillig överenskommelse mellan Miljödepartementet och offentliga upphandlare. Den syftar till att minska utsläppen från maskiner och byggplatser under en period som sträcker sig till 2030”.

Fredrik Tjernström Volvo CE

Fredrik Tjernström Volvo CE

”Volvo Construction Equipment kommer att erbjuda lösningarna. Men det är bara genom att arbeta tillsammans som vi kan göra det här sättet att arbeta till det nya normala – och därigenom verkligen ta oss av klimatutmaningarna”.

Niina Reiju Volvo CE Finland

Niina Reiju Volvo CE Finland

”Utvecklingen eskalerar, så vi uppmanar andra städer att delta i omställningen mot eldrivna entreprenadmaskiner”

EC230 Electric-elgrävare i mellanklassen i Slakthusområdet

Större maskiner för de större jobben

Elektrifieringen av byggande kommer bidra till minskade utsläpp av växthusgaser, kapa skadligt buller och luftföroreningar samt spela en central roll i hållbart samhällsbyggande. Det är därför viktigt med lösningar som är kapabla att utföra en mängd olika uppgifter och applikationer. Entreprenadmaskiner i mellanklassen är allsidiga verktyg som är idealiska för arbete i städer och kommuner. Lösningar som EC230 Electric-grävaren och L120 Electric-hjullastaren har den högeffektiva kraft som krävs för att få de utmanande jobben gjorda, men med mindre miljöpåverkan.

En framgångshistoria i Slakthusområdet

Partnerskap med kommuner för fossilfria byggplatser fungerar verkligen. Saneringen av Slakthusområdet i Stockholm sågs som ett ambitiöst projekt 2022, när målsättningen om fossilbränslefria entreprenadmaskiner meddelades. Men resultaten har inte bara visat hur framgångsrika dessa lösningar är när det gäller att minska koldioxidutsläppen, utan även hur enkelt de kan integreras på arbetsplatser.

Fossilfri arbetsplats överträffar förväntningarna
Rapporter om produkters koldioxidavtryck för entreprenadmaskiner
Rapporter om produkters koldioxidavtryck
Livscykelbedömningar

Livscykelbedömningar för att tackla koldioxidutsläppen

För att kunna göra förändringar för en mer hållbar framtid måste du veta din utgångspunkt. Volvo CE har publicerat den mest omfattande katalogen med rapporter om produkters koldioxidavtryck för sina maskiner för att kunna förse kunder med de data de behöver när de ska tackla koldioxidutsläppen. Tack vare en detaljerad metodik, utvecklad internt av experter, så finns det äkta transparens gällande klimatavtrycket för varje Volvoprodukt, från början av dess livscykel till dess slut. På så vis får du en enkel baslinje för koldioxidminskningarna. Dessutom visar rapporten att elmaskiner är ett mer hållbart val än diesel, även vid beaktande av hela livscykeln för dess produktion, inklusive batteritillverkning.

Få tillgång till våra rapporter om produkters koldioxidavtryck

Driva förändring med kommuner i Köpenhamn

När 14 av de största offentliga byggherrarna i Danmark samlades för att underteckna avsiktsförklaring som skulle kräva att utsläppsfria entreprenadmaskiner lades till i deras anbud och projekt, så satte det ett riktmärke för andra att inspireras av och följa. Det signalerade att övergången till utsläppsfria maskiner kan påskyndas genom likasinnade partnerskap och starka åtaganden. Byggande med nollutsläpp kommer inte bara bidra till att sänka koldioxidutsläppen, utan även ge större allmänna hälsofördelar genom minskade buller- och luftföroreningar. Avsiktsförklaringen av ett resultat av en analys av Center for Offentlif-Privat Innovation (CO-PI) som visade att en övergång från diesel- till eldrift är bra för klimatet, men även leder till färre dödsfall och sjukhusvistelser.

Hur kan städer nå sina klimatmål?

Städer, som är en av de största drivarna av miljöpåverkan globalt, har ett enormt ansvar att minska sina utsläpp. Ett av de bästa sätten att agera är genom Science Based Targets-initiativet, som tillhandahåller ett ramverk och vägledning för att vidtag åtgärder mot klimatneutralitet. Det är ett kollektivt åtagande mot netto noll utsläpp av växthusgaser till år 2050. Bara genom att först erkänna den roll som lokala och nationella myndigheter, såväl som andra intressenter, har i att driva förändring, så går det att göra positiva framsteg.

Kalkylator för koldioxidbesparingar

Eldriven arbetsplats visar vad som är möjligt med partnerskap

Fördelarna med samarbete i hela värdekedjan framgår av projektet Electric Worksite, som sammanförde flera aktörer från tillverknings-, energi- och myndighetssektorer i Göteborg för att visa att det fungerar att använda eldrivna entreprenadmaskiner inom stadsplanering. I projektet testades behoven och möjligheterna för maskiner, energiförsörjning och infrastruktur i stadsapplikationer – med resultatet att fossilbränslefritt byggande visade sig vara fullt möjligt med noggrann planering.

Gångbarhet för byggande med eldrift i städer
Hållbarhetsåtaganden

Omsätta hållbarhetsåtaganden i handling

Städer står ofta på frontlinjen när det gäller hållbarhetsåtaganden, i synnerhet eftersom ökad urbanisering påverkar vår planets miljöstabilitet. De som inte går med i kampen mot klimatförändringarna kommer att halka efter. Det kräver att kommuner antar en helhetssyn på hela det elektriska ekosystemet och beaktar varje påverkan från teknik och infrastruktur, och hela vägen till energiförsörjning samt politik och incitament. Det står därför klart att dessa städer med klimatmål behöver ha elmaskiner. Eftersom bygg- och anläggningssektorn står för drygt 40 % av växthusgasutsläppen är det tydligt att utsläppsfria lösningar räcker långt för att minska byggandets klimatpåverkan.

Städer får omställningen till eldrift att hända

Byggande med eldrift i Östersund

Östersund

När Östersunds stad började bygga en förskola beslutades det att sträva efter att 95 % av alla maskiner och verktyg på platsen skulle vara eldrivna. Det är ännu ett samarbete som sätter ett riktmärke för klimatkrav i offentlig upphandling.

Byggande med eldrift i Köln

Köln

Elmaskiner kan nå höga prestanda oavsett förhållandena – även när det gäller att stödja Köln stads vinterunderhåll. L25 Electric-hjullastaren har använts för att transportera sand till vägar.

Byggande med eldrift i Berlin

Berlin

Berliner Stadtreinigung var tidiga med att börja använda elmaskiner när de valde nio Volvo L25 Electric-hjullastare att använda inom avfallshantering. Lösningarna har bidragit till att bibehålla hög produktivitet medan utsläppen minskats.

Byggande med eldrift i Hannover

Hannover

Med ambitionen att uppnå klimatneutralitet till år 2035 har Hannover stad i Tyskland förstått att det här målet inte kan nås utan att eldrivna entreprenadmaskiner spelar en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen från den kommunala maskinparken.

Utsläppsfri entreprenad
Utsläppsfri entreprenad
Varför välja eldrift?

Fördelar med att välja eldrift för kommuner

Att minska koldioxidutsläppen är inte bara bra för vår planets framtid på lång sikt, utan har även en enorm positiv påverkan på den allmänna hälsan tack vare förbättrad luft- och vattenkvalitet, såväl som ökad biologisk mångfald. Dessutom ger elmaskiners närapå tysta gång en mer fridfull miljö för dem som bor och arbetar i närheten, vilket innebär ytterligare hälsofördelar. Att skydda stadsmiljöer på det här sättet kommer att ha bonuseffekter för det psykiska och fysiska välbefinnandet hos städers invånare.

Upptäck fler fördelar med eldrivet byggande

Laddning i städer och kommuner

Det finns inget universellt svar när det gäller laddningslösningar. Därför kan en mängd mångsidiga laddningsalternativ övervägas – från snabbladdare till långsammare nattladdare – så att du kan finna den bästa lösningen för dina krav och din strömförsörjning. Oavsett om du har tillgång till laddstationer för elfordon direkt på gatan eller om du behöver mobila kraftaggregat för att stödja byggande med eldrift på platser med svag tillgång till elnät, så finns det en lösning för dig.

Ladda entreprenadmaskiner

Drifttidskalkylator

Upptäck drifttiden på el och vilken laddare du ska välja

Kalkylator

Kalkylator för energikostnadsminskning

Få reda på hur mycket du kan spara genom att eliminera bränslekostnader

Kalkylator

Kalkylator för koldioxidbesparingar

Få reda på hur mycket ditt koldioxidavtryck kan minska

Kalkylator

Eldrivna entreprenadmaskiner – för alla applikationer

Avfall och återvinning

Avfall och återvinning med eldrift

Lägre bränslekostnader, koldioxidutsläpp och vibrationer vid sidan av förbättrad effektivitet och en mer komfortabel drift. Dessa är några av fördelarna som kunder inom avfall och återvinning kan räkna med när de övergår till elmaskiner. Utsläppsfria maskiner skriver om spelreglerna för en sektor som redan sätter cirkularitet och hållbarhet i centrum för sin dagliga verksamhet.

Avfall och återvinning med eldrift
Lantbruk

Lantbruk med eldrift

Vi får så mycket av vår natur. Varför inte göra vårt för att skydda den också? Därför ser vi en enorm potential i anammandet av eldrivna entreprenadmaskiner inom lantbruk. Kunder kan inte bara nå den höga produktivitet och prestanda de behöver i en mängd applikationer, utan kan även göra detta med mindre påverkan på miljön och hälsan och välbefinnandet för dem som arbetar.

Lantbruk med eldrift
Allmännyttiga ledningar

Allmännyttiga ledningar med eldrift

Nollutsläpp och närapå tystnad är kraftfulla motivatorer i övervägandet att övergå till eldrivna entreprenadmaskiner – särskilt i en tid på städer efterfrågar lågutsläppsdrift. Dessutom finns det ett enormt incitament att övergå till eldrivet byggande för installationen av laddningslösningar för elfordon, och säkerställa en mer hållbart tillvägagångssätt redan från början i dessa projekt.

Allmännyttiga ledningar med eldrift
Kontakta oss Gör en förfrågan Hitta en återförsäljare Begagnade maskiner Volvos serviceavtal Profilprodukter LinkedIn Instagram Facebook YouTube X Nyheter www.volvogroup.com Copyright Sekretess Om kakor Kontakta oss