Vi tror att för att en verkligt lyckad omställning till eldrift ska kunna ske inom entreprenadsektorn, så måste alla förutsättningar vara på plats. Det innebär att vi inte bara behöver tillförlitlig eldriftsteknik och laddningslösningar, utan även statliga incitament och bestämmelser som uppmuntrar till en mer omfattande beteendeförändring.
Kraften hos beslutsfattare och kommuner som kommer att driva den här omställningen får inte underskattas. De spelar en avgörande roll för att öka medvetenheten om lågutsläppsfördelarna med att övergå till eldrivna entreprenadmaskiner, nämligen minskade luftföroreningar och lägre klimatpåverkan. Men de kan även bidra genom att kräva att lågutsläppsteknik som elmaskiner tas med i anbuden för byggjobb i städer.
Dessutom blir lågutsläppszoner, som tjänar till att göra de mest förorenande fordonen på motorvägar – exempelvis personbilar – mindre lockande, allt vanligare i europeiska städer. Dessa zoner inkluderar dock för närvarande inte motorvägsfordon som entreprenadmaskiner. Beslutsfattare kan hjälpa till att förändra detta.
Dessutom har städer och kommuner ofta egna hållbarhetsmål som de behöver nå. Eldrivna entreprenadmaskiner – vid sidan av andra utsläppsfria fordon som lastbilar och bussar – kan bidra till uppnåendet av dessa klimatmål.
Kompakta elmaskiner har bland den största potentialen för städer att minska sin klimatpåverkan. Deras nätta storlek och låga bullernivåer gör dem idealiska för anläggning, rör- och ledningsarbeten eller byggande och rivning i stadskärnor, såväl inomhus som utomhus. Men det finns även en roll för större elmaskiner i mellanklassen för de mer krävande schaktnings- eller platsförberedelsejobben. När de stöds av tillförlitliga laddningslösningar förser dessa elmaskiner städer och kommuner med de höga nivåer av produktivitet som de behöver – och dessutom med mindre klimatpåverkan.
Men hur snabbt elektromobilitet anammas beror på flera faktorer bortom tillgängligheten på mer hållbara lösningar. Vi behöver fossilfri energi, tillförlitlig infrastruktur, incitament och bestämmelser, såväl som ett stabilt försörjningsnät. Om något av elementen i den samordnade insatsen saknas, så kommer en framtid med låga koldioxidutsläpp inte att bli verklighet.
Viljan bland många kommuner finns där. Ta till exempel C40, ett globalt nätverk med cirka 100 borgmästare världen över, och Eurocities, ett partnerskap med över 200 större europeiska städer, som båda efterfrågar samarbete för att hejda den globala uppvärmningen och kapa koldioxidutsläppen.
Vi kan inte genomföra vår omställning till eldrift ensamma. Partnerskap med kommuner krävs för att bygga det ekosystem och anammande vi behöver för att eldriftsteknik ska frodas.