+46 (0) 16 15 10 00 Change market Hitta en återförsäljare Volvo Login
Hem Om oss Nyheter Ukraina först ut i satsningen ”Iron Women” som omskolar kvinnor till bristyrken i anläggningsbranschen
Pressrelease

Ukraina först ut i satsningen ”Iron Women” som omskolar kvinnor till bristyrken i anläggningsbranschen

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) startar upp Iron Women, ett globalt utbildningsinitiativ som erbjuder kvinnor möjligheten att få specialiserad kompetens och behörighet att köra anläggningsmaskiner.
New Iron Women program strengthens Ukraine rebuilding efforts by reskilling workforce towards construction
  • Programmet addresserar både behovet av kvalificerade operatörer och en ökad jämställdhet i branschen.
  • Den första Iron Women-gruppen startar under hösten i Ukraina, där Volvo CE, ETS Group och den svenska ideella organisationen Beredskapslyftet har gått samman för att bidra i en akut situation.
  • Därefter kommer programmet att rullas ut till fler länder, inklusive Indien.

Iron Women-programmet bygger på ett koncept som ursprungligen introducerades av Volvo Trucks 2016, vilket har möjliggjort för över 700 kvinnor i 10 länder att bli professionella lastbilsförare. Nu anpassar Volvo CE denna framgångsrika modell för första gången för anläggningsindustrin för att kommande år implementera programmet i utvalda länder med stort behov i samarbete med lokala och regionala partners.

Anastasia Marisenkova, programledare på ETS Group, Volvo CEs återförsäljare i Ukraina sedan 2004

Det första landet där programmet kommer att köras är Ukraina, där det råder stor brist på kvalificerad arbetskraft inom anläggningsbranschen. Landet har tvingats in i en situation av massiv återuppbyggnad samtidigt som arbetslösheten är stor. Efter avslutad utbildning i Iron Women-programmet kommer deltagarna att erhålla ett statligt godkänt certifikat som kvalificerar dem att köra både grävmaskiner och hjullastare, vilket öppnar dörrar till anställning inom anläggnings- och gruvföretag över hela Ukraina.

“Iron Women-programmet tar itu med vårt lands utmaningar genom att utrusta kvinnor med kompetens som gör det möjligt för dem att ta sig an ett nytt, stabilt och meningsfullt yrke inom anläggningsindustrin, en traditionellt mansdominerad bransch. Samtidigt bidrar det till att stärka arbetskraft som är kritisk för Ukrainas samhällsutveckling och återuppbyggnad på lång sikt,” sa Anastasia Marisenkova, programledare på ETS Group Volvo CEs återförsäljare i Ukraina sedan 2004.

Möjliggör långsiktig återuppbyggnad genom omskolning

Malin Crona, Generalsekreterare på BeredskapslyftetProgrammet genomförs i Ukraina inom ramen för Reskilling Ukraine, ett initiativ som drivs av ideella föreningen Beredskapslyftet med stöd av svenskt näringsliv, privata stiftelser och Sveriges regering.

Sedan början av 2024 har över 200 ukrainska kvinnor redan utbildats som lastbils- eller bussförare, och projektet expanderar till nya industrier och yrken, med målet att omskola och vidareutbilda 1 000 kvinnor år 2025.

”Vi är glada att samarbeta med så välkända partners och kunna bidra med vår erfarenhet för att göra detta projekt framgångsrikt. Sedan kriget började har vi försökt hjälpa ukrainare i behov av ett jobb, både i Sverige och i Ukraina. Vi tror att Iron Women är den typ av projekt som kan göra en verklig förändring, där vi inte bara hjälper kvinnor till ett jobb, utan också hjälper samhället i stort,” sa Malin Crona, Generalsekreterare för Beredskapslyftet.

A collaborative effort

Iron Women-programmet i Ukraina bygger på insatser från sina tre nyckelpartners:

  • Volvo CE tillhandahåller teknik, vilket inkluderar en Volvo-simulator samt kompakta grävmaskiner och hjullastare. I maskinuppställningen finns även en elektrisk kompakt hjullastare - den första i sitt slag i Ukraina, som förbereder deltagarna för den framtida omställningen till mer hållbara lösningar.

  • ETS Group har etablerat en utbildningsanläggning vid sin verksamhet nära Kyiv och kommer att leda den praktiska utbildningen. Genom sitt långvariga engagemang att främja branschkunskaper i Ukraina säkerställer ETS att programmet uppfyller de högsta standarderna för branschberedskap.

  • Beredskapslyftet, en svensk ideell organisation dedikerad till att mobilisera resurser under kriser, hanterar deltagarurvalsprocessen, marknadsför programmet över hela Ukraina och övervakar de administrativa aspekterna. Med omfattande erfarenhet från andra Reskilling Ukraine-projekt, tillför Beredskapslyftet ovärderlig expertis till detta initiativ, vilket säkerställer att programmet når kvinnor som mest behöver det, som ensamstående försörjare och familjemedlemmar till militär personal.

Första steget mot flera Iron Women-program

Melker Jernberg, vd på Volvo CE

Fram till slutet av 2025 förväntas minst 50 kvinnor ha genomgått Iron Women-utbildningen i Ukraina. Volvo CE arbetar redan aktivt med att sätta upp liknande program i andra länder.

"Vi tror på kraften hos människor och att bygga konstruktiva samarbeten i samhällen där vi finns. Iron Women-programmet är ett utmärkt initiativ som kommer att hjälpa till att fylla nödvändiga kompetensluckor, bryta ner könsstereotyper och bidra till den viktiga övergången mot en mer inkluderande arbetskraft inom vår bransch. Med start i Ukraina, som adresserar ett kritiskt akut behov, kommer detta program också att rullas ut i Indien och andra länder där det kan ha en positiv inverkan," sa Melker Jernberg, vd för Volvo CE.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

Kommunikationschef
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion Europa/internationellt
E-post: anne.bast@volvo.com
Telefon: 0735585906 

Kontakta oss Gör en förfrågan Hitta en återförsäljare Begagnade maskiner Volvos serviceavtal Profilprodukter LinkedIn Instagram Facebook YouTube X Nyheter www.volvogroup.com Copyright Sekretess Om kakor Kontakta oss