+46 (0) 16 15 10 00 Byt marknad/språk Hitta en återförsäljare Volvo Login
Hem Om oss Nyheter Hur tystgående är eldrivna entreprenadmaskiner?

Hur tystgående är eldrivna entreprenadmaskiner?

Tänk dig en byggplats där det konstanta mullret från dieselmaskinerna har bytts ut mot behagligt surrande elmotorer. Där arbetare kan prata med varandra i samtalston. Och där arbetet kan börja tidigare på morgonen eller fortsätta senare till sena timmen utan att omgivningen störs. Detta är inte en avlägsen utopi, utan en verklig möjlighet idag – tack vare elmaskiner. Men hur tystgående är de egentligen? Och vilken faktisk skillnad gör detta?

Effekterna på bullerföroreningar

Bullerföroreningar är ett stort miljöhälsobekymmer i Europa. Faktum är att det är ett verkligt problem för en av fem EU-invånare, som orsakar dålig sömn, stress och sämre fysisk och psykisk hälsa. Ljud mäts i decibel (dB). Noll dB är tröskelvärdet för det mänskliga örat. En ökning på 10 dB motsvarar en fördubbling av det uppfattade ljudet och en tiofaldig ökning av ljudstyrkan.

En rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) om bullerföroreningar världen över har belyst bullernivåerna i några av våra städer. I den framläggs att 55 decibel (dB) är den acceptabla bullernivån utomhus i bostadsområden, men många av våra städer överskrider den här nivån bara genom trafikbuller. Som Paris, där den sträckte sig från 35 dB till 80 dB, London, från 54 dB till 86 dB och Stockholm, mellan 55 dB och 70 dB. Och på byggplatser är det förstås ännu bullrigare!

I EU är bullerdirektivet den främsta lagen för att identifiera och tackla bullerföroreningar. Men det är en komplex fråga som kräver lösningar på båda lokal nivå och industrinivå.

Men varför är bullerkontroll viktigt inom byggande?

Byggindustrin kan vara bullrig, i synnerhet för människor som bor och arbetar i närheten, så det är viktigt att så långt det är praktiskt genomförbart vidta bullerminimerande åtgärder. Det kan innebära att tänka på arbetstider, använda akustikbarriärer och förse arbetare med personlig skyddsutrustning (PPE). Det bästa sättet att hantera buller på en byggplats är dock att eliminera de bullriga processerna.

Här skänker elmaskiner hopp. Tack vare sina elektriska drivlinor är de betydligt mer tystgående än dieselmaskiner, och har därför potentialen att transformera bullernivåerna i byggprojekt i tätbebyggelse – och därigenom transformera våra levnads- och arbetsmiljöer.

Frånvaron av förbränning och mekaniska rörelser i elmaskiner ger en avsevärd minskning av såväl buller som vibrationer.

Volvo EC18-grävaren är exempelvis cirka 13 dB tystare än sin dieselmotsvarighet. Den har en yttre bullernivå på cirka 80 dB jämfört med 93 dB för en dieselmotsvarighet. Och tänk på att vi uppfattar en minskning på 10 dB som hälften så högt – eller tvärtom, en ökning på 10 dB som dubbelt så högt.

Elmaskiner ger tystare byggande

Detta gör elmaskiner idealiska att använda i hektiska stadsmiljöer, utanför skolor, bostäder, butiker, kontor och sjukhus, där bullerbestämmelserna kan vara extra stränga. De gör det även möjligt att fortsätta arbeta till sena timmen eller börja tidigare på morgonen, så att jobbet blir gjort snabbare medan kostnader kan sparas in.

Men det är inte bara boende och förbipasserande som gynnas. Elmaskiner ger även mer komfortabla, hälsosamma och säkra arbetsmiljöer för förare och arbetare på arbetsplatsen. Mindre buller och vibrationer sänker stressnivåerna och gör det lättare att kommunicera på platsen utan att behöva höja rösten eller stoppa arbetet. Och med elmaskiner finns det heller ingen tomgångstid, eftersom maskinen stängs av när den inte används och startas om automatiskt när reglagen trycks ned, vilket innebär minimalt med buller.

Hur tystgående är en elmaskin jämfört med dess dieselmotsvarighet?

För att förstå mer om hur man kan jämföra bullernivåerna för elmaskiner med deras dieselmotsvarigheter, så innehåller tabellen nedan lite nyttig information

El Eldrift, dB Dieselmotsvarighet, dB Skillnad, dB Hur många elmaskiner behövs det för att skapa samma buller som en motsvarande dieselmaskin?
L20 86 99 13 20
L25 86 99 13 20
EC18 80 93 13 20
ECR18 80 93 13 20
ECR25 84 93 9 8
EC230 97 102 5 3
L120 99 105 6 4

 

Få mer värdefulla insikter om elektromobilitet

Maximera kompakta elmaskiners prestanda i kallt väder

Från laddning inomhus till snödäck – säkerställ bästa prestanda och tillförlitlighet även under vinterförhållanden. Läs om hur du håller dina maskiner effektiva och tåliga i de mest påfrestande miljöerna.

Få bättre vinterprestanda

Läs senaste nytt om alla fördelar med att övergå till elmaskiner

Utforska hur Volvos eldrivna entreprenadmaskiner kan de din verksamhet en skjuts, med nollutsläpp, lägre kostnader och tystare drift, medan du ökar hållbarheten på dina arbetsplatser.

Utforska fördelarna med eldrift

Kontakta oss för expertråd om Volvos eldrivna entreprenadlösningar

Har du frågor om Volvos eldrivna entreprenadmaskiner eller laddningslösningar? Kontakta oss idag för personligt anpassad support. Vårt expertteam är redo att hjälpa dig hitta den rätta utrustningen och maximera dina elmaskiners prestanda.

Begär information om eldrift

Utforska Volvos breda utbud av eldrivna entreprenadmaskiner

Utforska Volvos kompletta utbud av eldrivna entreprenadmaskiner, från kompaktgrävare till kraftfulla hjullastare. Med hög prestanda och hållbarhet är våra eldriftslösningar perfekta för att öka effektiviteten och minska utsläppen på dina arbetsplatser.

Utforska Volvos eldriftsutbud
Kontakta oss Gör en förfrågan Hitta en återförsäljare Begagnade maskiner Volvos serviceavtal Profilprodukter LinkedIn Instagram Facebook YouTube X Nyheter www.volvogroup.com Copyright Sekretess Om kakor Kontakta oss