Vi får helt enkelt inte tillräckligt med kvinnliga
kandidater, som söker dessa sorters
teknologipositioner inom företaget.
Endast en sak kan förändra världen till det bättre - människor. Att lyssna på olika åsikter och perspektiv är det bästa sättet att bli smartare och starkare. Det är därför vår bransch behöver hitta sätt att locka till sig fler flickor.
Vera är en serie med innovationsstudiegrupper utformade för att inspirera unga flickor att identifiera sina förmågor inom vetenskap och teknologi. Initiativet behövs eftersom flickor visas tappa sitt intresse för teknologi när de blir äldre. I många västerländska länder finns det en kulturell brytpunkt där intresset minskar vid omkring 10 års ålder.
Anna Sannö är forskningsstrategichef på Volvo CE. Hon säger:
– Vi uppmuntrade idén att nå ut till flickorna vid en ung ålder och visa dem möjligheten till en karriär inom ingenjörsvetenskap. Vi får helt enkelt inte tillräckligt med kvinnliga kandidater, som söker dessa sorters teknologipositioner inom företaget.
Utmaningar engagerar
I studiegrupperna ges flickorna en serie med utmaningar, som alla ställs emot scenarion i verkliga livet och ges ett antal verktyg och material för att arbeta tillsammans för att hitta teknologiska lösningar.
Resultatet är tydligt. Flickorna har visat ett starkare intresse för dessa ämnen. Bevisen visar också att den långsiktiga fördelen med bättre könsbalans inom ingenjörsvetenskap kommer att resultera i mer inkluderande och innovativa lösningar på samhällets komplexa problem.
Vi får helt enkelt inte tillräckligt med kvinnliga
kandidater, som söker dessa sorters
teknologipositioner inom företaget.
- Vi har upptäckt att ju öppnare utmaningen är och ju mer igenkännlig den är för världen omkring dem, desto mer engagerade blir flickorna, säger Anna.
Studiegrupperna arrangeras av Volvo CE tillsammans med den strategiska partnern Mälardalens universitet. De kallas Vera, till minne av Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör.