Yli 100 vuoden aikana tapahtuneen tasaisen ja harkitun asteittaisen kehityksen jälkeen autoilun maailma on parhaillaan kaksitahoisen vallankumouksen kourissa: toisaalta siihen kohdistuu voimakasta painetta vähentää päästöjä liikenteen sähköistämisen avulla, toisaalta se tavoittelee kuljetustoiminnan Graalin maljaa – ajoneuvoa/konetta, joka ei tarvitse kuljettajaa. Vaikka siirtyminen hybridi- ja täyssähkökäyttöön on edennyt suurin harppauksin, autonominen kuljetus on osoittautumassa vaikeammaksi kehittää.
"Automatiikka on kompuroinut autoilun maailman valtavirrassa, koska autonomisia ajoneuvoja yritetään sekä saada toimimaan kaikkialla että olemaan turvallisia kaikkien mahdollisten liikkujien – henkilöautojen, kuorma-autojen, polkupyörien, ihmisten, koirien, kissojen – kaiken mahdollisen kannalta", Volvo Autonomous Solutionsin maastoajoneuvopäällikkö Perjohan Rosdahl sanoo. "Kaikkien näiden ongelmien ratkaiseminen yhtä aikaa on osoittautumassa äärettömän monimutkaiseksi haasteeksi jopa maailman suurimmille autonvalmistajille ja teknologiayrityksille. Meidän lähestymistapamme on aloittaa pienessä mittakaavassa tiukasti rajatussa ympäristössä ja tavoitella uusia onnistumisia ajan mittaan. Louhokset ovat täydellinen paikka aloittaa, koska niissä on selkeästi määritetyt kuormaus- ja kippauspaikat yleensä lyhyiden kuljetusmatkojen päässä."
Siirtyminen autonomisiin koneisiin ei tarkoita pelkästään koneen ja kuljettajan korvaamista pelkällä koneella. Autonomiset koneet sysäävät koko prosessin automatisoinnin liikkeelle ja edellyttävät uutta tapaa tarkastella koko toimintaa. Volvo Autonomous Solutions perustettiin 1. tammikuuta 2020 kehittämään ja kaupallistamaan autonomisia kuljetusratkaisuja koko Volvo Groupia varten.
Sen lisäksi, että Volvo Autonomous Solutions kehittää räätälöityjä koneita Volvo Groupin sisällä, se tukee asiakkaita tarjoamalla ratkaisuja autonomisia koneita koskeviin muihin haasteisiin, joita ovat tuki-infrastruktuuri, ohjaustornit, korjaus ja huolto, virtuaaliset kuljettajat ja tarvittaessa jopa toiminnan pyörittäminen. "Kyse on yhtä paljon uudesta ajattelutavasta kuin autonomisten koneiden kehittämisestäkin", Volvo Autonomous Solutionsin maastoajoneuvoratkaisujen myynti- ja markkinointijohtaja Uwe Müller sanoo. "Pelkän yksittäisten koneiden myymisen sijasta tarkoitus on automatisoida koko kuljetusprosessi. Tämän takia meidän on kehitettävä kokonaisratkaisu koko tämän prosessin hallitsemiseksi."
Volvo Autonomous Solutions tekee tiivistä yhteistyötä Volvo Groupin muiden liiketoiminta-alueiden, etenkin Volvo Construction Equipmentin, kanssa maastoajoneuvojen segmentissä. Näin varmistetaan se, että uudet koneet, olipa ne sitten erityisesti kehitetty autonomisiksi – kuten Volvon palkittu TA-15-dumpperi – tai perinteisiksi kuljettajan ohjaamiksi koneiksi, käyttävät samoja autonomisen ajamisen alustoja, koodauskieliä jne. Tällöin niille voidaan "puhua" samalla tavalla ja tarjota lisäksi helppo mahdollisuus laajentaa toimintaa. Kaikista koneista ei tule autonomisia, mutta "autonomiavalmiuden" ansiosta Volvo Autonomous Solutions voi varustella vakiotuotteet kuljettajattomiksi koneiksi omaa autonomisen ajamisen pakettiaan käyttäen.
"Monimutkaisen maailman selkeyttämiseksi meidän on standardisoitava prosessi mahdollisimman pitkälle", Müller sanoo. "Louhoksilla voimme tehdä niin, koska ne ovat rajattuja alueita, pitkälle säänneltyjä ja niillä on helpompi erottaa autonominen kuljetus muista prosesseista. Prosessi itsessään, mukaan lukien kuormaus ja kippaus, on yksinkertainen ja toistuva."
"Lähdemme liikkeelle pienessä mittakaavassa suoraviivaisemmista käyttötapauksista ja rakennamme menestystämme niiden pohjalle", Rosdahl sanoo. "Oikeiden kumppaniasiakkaidemme kanssa seuraava vaihe voisi olla käyttö maanalaiseen kaivostoimintaan ja työskentelyyn tunneleissa – autonomiset koneet (etenkin sähkökäyttöiset) toimivat yhtä hyvin pimeällä kuin valoisassa, ja ihmistyötä tarvitaan tällöin mahdollisimman vähän näissä vaarallisissa paikoissa. Tämän jälkeen voisimme keskittyä suuriin maansiirtoprojekteihin, jotka tapahtuvat edelleen rajatuissa tiloissa mutta joissa on enemmän huomioitavia muuttujia, teknologiamme yleistyessä koneissa ajan mittaan."
Prosessien parempi optimointi, pienempi polttoaineenkulutus ja parantunut turvallisuus ovat vain kolme autonomisten koneiden monista eduista. Ratkaistavia tutkimus- ja tuotekehityshaasteita on paljon – ja ne tullaan ratkaisemaan. Läpimurtoa ei kuitenkaan tule tekemään mikään tekninen innovaatio – sitä varten lainsäädäntöä on muutettava, samoin ajattelutapaa sen suhteen, miten koko prosessi voi toimia tehokkaammin. Autonomiset ratkaisut ovat todellakin tulossa, ja ne tulevat mullistamaan nykyiset liiketoimintamallit.
Director, External Communications
Volvo Construction Equipment
Puh.: +32 499 56 68 47
Sähköposti: tiffany.cheng@volvo.com
Markkinointi- & viestintäpäällikkö
Volvo Autonomous Solutions
Sähköposti: anna.arbius@volvo.com