9. marraskuuta 1945 tienrakennuksessa alkoi uusi aikakausi. Silloin Gerhard Lehmann Pottkämper ja Karl-Ludwig Hupfeld perustivat yrityksen nimeltään ABG Allgemeine Baumaschinen Gesellschaft mbH. Pienten koneiden, kuten ensimmäisen VAS-tyyppisen betonipäällystekoneen, valmistustoiminnasta Hamelnissa alkanut kehitys johti vain kahdeksan vuotta myöhemmin yrityksen ensimmäiseen merkittävään innovaatioon. Vuonna 1953 AGB suunnitteli ja valmisti Saksan ensimmäisen täryjyrän. Tästä alkoi kokonainen sarja uraauurtavia innovaatioita nykyisellä Volvon tehtaalla Hamelnissa.
Ensimmäinen käsin ohjattava täryjyrä vuodelta 1953.
Ei muistuta mitenkään entisestä: Hamelnin toimipiste.
Suuri, luotettava, tehokas: nämä ominaisuudet kuvailevat tänä päivänä edelleen Titan-asfaltinlevitinsarjaa, jonka ensiesittely oli vuonna 1965. Kone teki historiaa ja saavutti suosiota ympäri maailmaa. Nykyään sen seuraajamalleja on edelleen käytössä tienrakennuksessa eri puolilla maailmaa. Näille koneille oli ja on yhä edelleen luonteenomaista luotettavuus ja äärimmäisen moderni varustelu.
Titan 300 oli tienrakennuksen innovaatio, joka teki ABG:stä tunnetun ympäri maailmaa.
Vain 20 vuotta myöhemmin yhä vaatimattoman kokoinen ABG teki onnistuneen siirron esittelemällä globaaleilla markkinoilla ensimmäisen hydraulisesti säädettävän suuritehoisen perän, joka mullisti tienrakennustoiminnan.
45 vuotta perustamisensa jälkeen ABG oli yksi rakennuskonesektorin suurimmista toimijoista, ja vuonna 1990 yrityksestä tuli osa Ingersoll Rand -konsernia. Tämä oli aikaa, jolloin digitalisaatio teki vasta tuloaan, ja ABG vaikutti kehityksen eturintamassa: EPM I, Electronic Paver Management – ihmisen ja koneen välinen rajapinta – paransi asfaltinlevittimen toimintaa ja teki työskentelystä miellyttävämpää, nopeampaa ja toimivampaa. Vuonna 2005 julkaistiin sen seuraaja EPM II yhdessä koneiden Titan 226 ja Titan 326 kanssa.
Äärimmäisen nykyaikaisen ohjausjärjestelmänsä ja intuitiivisen käyttäjän opastuksen ansiosta EPM I johti joukkoa perinteisen tienrakennuksen alalla jo vuonna 1998.
Vuonna 2007 yritys otti toisen tärkeän askeleen innovaatioiden tiellä. Volvo Construction Equipment osti Ingersoll Randin rakennuskonesektorin ja sen myötä myös ABG:n ja Hamelnin tehtaan. Siitä lähtien asfaltinlevittimissä ja jyrissä käytettiin Volvon moottoreita. Kaksi vuotta myöhemmin Hamelnin tehdas uudistettiin muun muassa laajentamalla tiloja 83 000 m²:lla ja perustamalla uusi koulutuskeskus.
3D-malli asfaltinlevittimiin P7820 ja P8820 asennetusta Volvo-moottorista.
Yritys keskittyy edelleen innovointi- ja kehitystyöhön. Vuonna 2017 esiteltiin uudet D-sarjan asfaltinlevittimet yhdessä Electronic Paver Management -järjestelmän kolmannen sukupolven, täysin uuden EPM III:n kanssa.
EPM III:ssa perän käyttäjällä on käytettävissään suurikokoisella näytöllä varustetut uudet ulkoiset ohjaustaulut, jotka tarjoavat kätevän näkymän asfaltinlevittimen kaikkiin toimintoihin, myös tasoitukseen.
Nykyään Hamelnin tehtaalla valmistetaan pääasiassa tela- ja pyöräalustaisia asfaltinlevittimiä sekä asfaltti- ja maajyriä. Tuotantotilat ovat yhdet alan uudenaikaisimmista, ja tehokas robottiteknologia tukee noin 500 pätevän ja erittäin motivoituneen työntekijän työtä. Tehokkuus ei kuitenkaan ole ainoa seikka, johon Hamelnin tehdas pyrkii yhä paremman teknologian avulla. Kestävä toiminta on tärkeämpää kuin koskaan. Tehdas on nyt lähes CO2-neutraali ja keskittyy varmistamaan sen, että sen toiminnassa ei käytetä vaarallisia aineita. Tämä koskee myös tuotteita. ABG-asfaltinlevittimistä on tullut sekä tehokkaampia että myös markkinoiden hiljaisimpia ja taloudellisimpia koneita.
Hamelnissa valmistetaan kolmea pyöräalustaista ja yhdeksää tela-alustaista asfaltinlevitinmallia.
Myös yhdeksää eri jyrämallia valmistetaan.
Dirk Heusing
Hamelnin tehtaan toimitusjohtaja Dirk Heusing tietää, miksi "Made in Hameln" toimii edelleen takeena laadusta: "Hamelnin tehtaallamme on pitkät perinteet, joista olemme hyvin ylpeitä. Täällä valmistettuja koneita käytetään ympäri maailmaa, ja ne todistavat päivästä toiseen, että laatuun panostaminen kannattaa. Jotta tuotteidemme laatu pysyy korkeana, investoimme hyvin koulutettuun asiantuntijahenkilöstöön ja tarjoamme aina kollegoillemme mahdollisuuden kouluttautua eteenpäin. Ilman kollegoitamme emme olisi siellä, missä nyt olemme. Suhtaudumme tulevaisuuteen positiivisesti ja odotamme jännittyneinä, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan."
Hamelnin pienikokoinen P4820D on ihanteellinen valinta kaupunkikeskustojen rakennustöihin.
Myös uudenaikainen DD105-asfalttijyrä valmistetaan Hamelnin tehtaalla.
VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Region Europe
Puh.: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com
SE10
London
Puh.: +44 207 923 5863
hannah.kitchener@se10.com