Kun esitämme ratkaistavia ongelmia opiskelijoille, he ehdottavat usein sellaisia uusia ongelmanratkaisutapoja, joita me Volvolla emme luultavasti ole tulleet vielä ajatelleeksi.
Me Volvo CE:llä työskentelemme väsymättä muuttaaksemme koko tuotevalikoimamme fossiilittomaksi vuoteen 2040 mennessä – ja tärkeä osa tätä sitoumusta on investoida insinööritaidon tulevaisuuteen akateemisten ohjelmien ja opiskelijoiden harjoittelujaksojen kautta. Toivomme, että voimme tarjota tämän päivän opiskelijoille ponnahduslaudan, jolta he voivat ponnistaa huomispäivän inspiroituneeksi työvoimaksi ja raivata tietä uusille ajattelutavoille.
Volvo CE:n osallistuminen ME310:een Stanfordin yliopistossa auttaa tukemaan nuoria insinööritaidon huippuosaajia, jotka laajentavat perinteisen ongelmanratkaisun rajoja. Tällä kertaa esitimme opiskelijoille kysymyksen "Miten sähkökäyttöisiä rakennuskoneita voidaan käyttää sähköverkon ulkopuolella?"
Opiskelijat Hedvig ja Godson tiimeineen Blekingen teknillisestä korkeakoulusta (Ruotsi) ja Stanfordin yliopistosta (USA) lähtevät innostavalle matkalle mantereiden välille – rakentaen tulevaisuutta paperilta prototyypiksi.
Kun esitämme ratkaistavia ongelmia opiskelijoille, he ehdottavat usein sellaisia uusia ongelmanratkaisutapoja, joita me Volvolla emme luultavasti ole tulleet vielä ajatelleeksi.
Täyttääkseen Volvon heille antaman tehtävän Hedvig ja Godson tiimeineen suunnittelivat käytännölliset ja siirrettävät prototyypit nimeltään Nomad ja Oasis. Oasis tuottaa sähköä tuuliturbiinin ja aurinkopaneelien avulla, kun taas Nomad jakaa sähkön sähkökäyttöisiin koneisiin syrjäisillä seuduilla, joilla sähköinfrastruktuuri on rikkoutunut tai sitä ei ole.
Katso tämä video, niin näet, mikä saa Hedvigin ja Godsonin kaltaiset muutoksen edelläkävijät toimimaan ja kuinka Volvo CE auttoi heitä löytämään tiensä. Muutos alkaa tästä.