Vi tror på, at hvis der skal ske en virkelig vellykket elektrisk transformation inden for entreprenørmateriel, så har vi brug for, at alle de betingelser, som gør det muligt, er til stede. Det betyder, at vi ikke blot har brug for pålidelig elektrisk teknologi og opladningsløsninger, men også elementer såsom offentlige incitamenter og forordninger for at opmuntre til en mere udbredt indførelse.
Politiske beslutningstageres og kommuners evne til at hjælpe med at drive denne ændring kan ikke undervurderes. De spiller en afgørende rolle i at drive bevidstheden om de gavnlige CO₂-indvirkninger ved at skifte til elektrisk entreprenørmateriel, nemlig reduceret luftforurening og en lavere indvirkning på miljøet. Men de kan også hjælpe ved at kræve, at teknologier med lav CO₂-indvirkning, såsom elektriske maskiner, indgår i licitationen for entreprenøropgaver i byen.
Desuden bliver lav-emissionszoner, som tjener til at modvirke de mest forurenende motorvejskøretøjer såsom personbiler, nu mere og almindelige i de europæiske byer. Disse zoner omfatter dog i øjeblikket ikke køretøjer, der ikke kører på landevejen, f.eks. entreprenørmateriel. Politiske beslutningstagere kan hjælpe med at ændre dette.
Desuden har byer og kommuner ofte deres egne bæredygtighedsmål, som de er nødt til at opfylde. Elektrisk entreprenørmateriel kan – sammen med andre køretøjer med nul udstødningsemissioner såsom lastbiler og busser – hjælpe med at opnå disse klimamål.
Kompakte elektriske maskiner tilbyder noget af det største potentiale, som byer har til at reducere deres CO₂-effekt. Deres ringe størrelse og lave støj gør dem ideelle til entreprenørarbejde i den indre by, anlægsarbejde eller konstruktion og nedrivning, både indendørs og udendørs. Men større mellemstore elektriske maskiner har også en rolle at spille ved at arbejde på de mere krævende jordflytnings- eller byggemodningsopgaver. Når disse elektriske maskiner understøttes af pålidelige opladningsløsninger, giver de byer og kommuner de høje niveauer af produktivitet, som de har brug for, med fordelen ved et reduceret CO₂-fodaftryk.
Men den hastighed, hvormed elektromobilitet indføres, afhænger af flere faktorer ud over tilgængeligheden af mere bæredygtige løsninger. Vi har brug for fossilfri energi, pålidelig infrastruktur, incitamenter og forordninger samt et solidt forsyningsnetværk. Hvis et af elementerne i denne koordinerede indsats mangler, vil vi ikke opnå en fremtid med lav CO₂-indvirkning.
Viljen til det er stor blandt mange kommuner. Tag for eksempel C40, et globalt netværk på næsten 100 storbyborgmestre over hele verden, og Eurocities, et partnerskab af over 200 større europæiske byer, som begge kræver samarbejde for at begrænse global opvarmning og nedskære byernes CO₂-emissioner.
Vi kan ikke gennemføre vores elektriske transformation alene. Partnerskab med kommuner er afgørende for at opbygge økosystemet og den tilslutning, vi behøver, for at elektriske teknologier skal trives.