Selv i det største maskineri skal også de mindste tandhjul rulle. Det sørger Volvo for.
Lolland er noget af det fladeste landskab vi har i Danmark. Der er ikke mange højtravende elementer i landskabet, og derfor kan man tydeligt se, at her er der noget helt særligt i gære, når man kommer kørende fra nord mod den gamle færgehavn.
Her bygges nemlig tunnel, med stort T for Tunnel - og for Tyskland. Når anlægget står færdigt om cirka 8 år, vil det være verdens længste sænketunnel, og verdens længste kombinerede vej- og togtunnel. 18 kilometer fra Rødbyhavn til Puttgarden på den tyske halvø Femern.
Realiseringen af dette enorme projekt er kun i sin opstart, men aktiviteterne fylder allerede godt i landskabet. 7 kilometer kystlinje er berørt af byggeriet på Femern Bælt-tunnellen. Arbejdet strækker sig nogle steder 3 kilometer ind i landet og omfatter et areal på mange kvadratkilometer. Alene arbejdshavnen har et areal på 500.000 kvadratmeter, mens elementfabrikken, som skal fremstille tunnelelementerne, fylder mere end 140 fodboldbaner. Elementfabrikken har i øvrigt fået status af en blivende fabrik, også når byggeriet af de store tunnelelementer er ovre. Så vil den store betonfabrik kunne fastholde arbejdskraft og give mere tiltrængt vækst til Lolland & Falster.
I det hele taget er tallene gigantiske. Mængden af stål som indgår i byggeriet svarer til 50 Eiffeltårne, mens de nedsænkede tunnelelementer på hver 217 meter, vil veje 73.000 tons når de sejles ud for at blive sænket ned på den rette position. De kan trods deres enorme vægt flyde og skal faktisk have mere beton oveni, før de vil lægge sig til hvile 39 meter nede i den udgravede tunnelrende. Skibe, pramme og et mylder af arbejdende maskiner på land fylder synsfeltet, hvis man bevæger sig op i udkigstårnet, tæt på kysten.
Midt i al denne imponerende opvisning i byggeri og organisation, har Volvo Entreprenør Maskiner slået lejr med et On-Site værksted, service- og reservedelslager, der kan facilitere de mere end 65 Volvo maskiner som allerede nu arbejder på de to byggepladser, hvori Femern Bælt-byggeriet er opdelt. I de kommende år, efterhånden som byggeriet udvides, vil der komme endnu flere maskiner til.
På Volvo On-Site er 2 faste medarbejdere tilknyttet samt 3-4 ”tilkalde”- teknikere, der er parat til at smide hvad de har i hænderne, og komme til hjælp. På visse dele af byggeriet arbejdes i 4-holds skift, 24 – 7, året rundt, for maskinerne må ikke stå stille længere end højest nødvendigt.
Det overordnede ansvar for Volvos tilstedeværelse i Rødbyhavn ligger hos Volvo Entreprenørmaskiners driftschef Jane Gøransson, som siger:
”Volvo ønsker at være til stede, så vi kan hjælpe kunderne med at sikre, at deres maskiner står stille så kort tid som muligt, hvilket også her i Rødby er vigtigt for dem, for at kunne agere i dette byggeri. Da der tidligere end forventet kom mange maskiner til Rødby, så vi et behov for at være til stede, der hvor det foregår. Dette har Volvo tidligere haft gode erfaringer med til kundernes store tilfredshed.
Det betyder at der kan reageres hurtigere på nedbrud og det er muligt via et særligt ”Rødby telefonnummer” at opnå kontakt med de teknikere som er i området på alle hverdage, hvorimod det uden for normal arbejdstid går gennem vagttelefonen.
Det er teknikerne Nikolaj Nykjær og Brian Eriksen der pt. udgør det faste team i Volvo On-Site. Siden opstarten i foråret har især Nikolaj Nykjær brugt en del tid på at bygge et netværk op blandt kunder, leverandører og kollegaer fra andre virksomheder.
”Det er vigtigt at vi kender alle aktører i området og har et godt forhold til dem, når vi skal være her i så mange år”, siger han,” så jeg bruger en del tid i telefonen og på kontoret”.
I hele Rødbyhavn området er der etableret mange ”pop-up” virksomheder. Dels selve de involverede virksomheder, men også en hel underskov af leverandører og service-firmaer som forsyner byggeprojektet med produkter og serviceydelser.
Teknisk chef hos Volvo Entreprenørmaskiner, Søren Larsen, har været med helt fra start. Til daglig har han sin gang hos Volvo Entreprenørmaskiner i Taulov, hvor han leder den tekniske afdeling. Når han da ikke er på landevejene for at servicere og tale med kunder. Da han er bosiddende i Hedehusene, og dermed tættest på, drejer han neden om On-Sitet i Rødbyhavn alt efter behov.
”Volvo er foreløbig de eneste maskinleverandører som har etableret en On-Site servicefunktion her, men jeg vil tro at der dukker flere op, når projektet for alvor kommer i gang”, fortæller han. Faktisk er Volvos tilstedeværelse begyndt et år tidligere end planlagt, men de mange maskiner som arbejder på Femern Bælt gjorde, at der blev behov for at starte op nu.
På On-sitet er der lagerfaciliteter, værksted og mandskabsrum, der også tjener som kontor. Volvos servicevogne benytter On-Sitet som base for de forskellig artede opgaver, der løber ind i løbet af en arbejdsdag – som i øvrigt let kan trække ud til de små timer, da arbejdet på Femern-projektet mange steder foregår 24 timer i døgnet. På lageret findes de mest frekvente reservedele, ligesom der er olier, fedt og andre forbrugsvæsker. På værkstedet kan serviceteknikerne foretage mindre reparationer og tilpasninger, så der spares tid, når maskinerne bryder ned. Der findes ovenikøbet en lille terrængående arbejdsvogn, der kan bringe hjælp ud til maskinerne, på selv de mest utilgængelige arbejdssteder langs den lollandske sydkyst.
Det er ikke første gang at Søren Larsen er med On-Site. Han var med, da Kiplev-motorvejen i Sønderjylland for lidt over et årti siden skulle etableres, og her blev det store service- og værkstedstelt stillet op for første gang. Siden hen har det været oppe på flere større byggerier, husker han.
I området er der, udover entreprenørvirksomheden Aarsleff A/S og maskinudlejningsfirmaet GSV, en lang række aktører som også har valgt Volvo maskiner. Her i blandt mange lokale firmaer, hvilket Søren Larsen synes er meget positivt, for så får det enorme projekt en lokal forankring – og betydning for mange familiers liv og hverdag.
Ved siden af Volvo On-Site er der dukket en hel lille barak- og containerby op. Her er der ved at blive indrettet 1300 små lejligheder, hvor de mange kommende arbejdere udefra, kan bo. Dette får selvfølgelig også positiv indflydelse på lokalområdet, og allerede nu har det lokale apotek indført døgnåbent for at kunne holde samme puls som byggeriet.
”Rigtig mange lokale vognmænd kører for byggeriet, og vi har også valgt kun at bruge lokale håndværkere til vores On-Site. De er friske og dygtige, og de står her 5 minutter efter at vi har ringet. Det er god synergi og giver os en lokal good-will”, siger Søren Larsen.