Alt råtræ til produktionen af Troldtekts akustikplader bliver håndteret af en Volvo L110H.
Siden 1935 har Troldtekt A/S skabt sin position ved at kombinere naturprodukterne cement og træ til de kendte lydabsorberende akustikplader. Det kræver hvert år store mængder råvarer, som skal håndteres på fabrikken i byen Troldhede mellem Skjern og Herning.
- Når produktionskapaciteten på de to produktionslinjer udnyttes 100 procent, anvendes cirka 70.000 rummeter træ til de cirka 6,5 millioner kvadratmeter Troldtekt akustikplader, fortæller Kim Snebang-Storgaard, produktionschef for Troldtekt A/S.
En vigtig brik i produktionen er håndteringen af de 3,05 meter lange træstammer, som leveres fra lokale skoventreprenører. Træet skal først afbarkes og dernæst lægges til tørring i et halvt år, før det kan indgå i produktionen, og den opgave kræver solidt udstyr i form af en ny Volvo L110H gummihjulslæsser, som blev leveret i september i år.
Den er et meget vigtigt redskab i den første del af produktionen, for hvis produktionslinjen ikke bliver fodret kontinuerligt med stammer i den ene ende, har det store konsekvenser, påpeger Kim Snebang-Storgaard.
- Driftsikkerhed er meget vigtig for os, for hele produktionen står stille, hvis båndene ikke bliver fodret. Den korte forklaring på, hvorfor vi har valgt Volvo er, at "det kører bare". Der er sikkert andre maskinmærker, som også kan noget af det samme som Volvos læssemaskiner, men i vores øjne skulle det være virkelig godt for at få os til at skifte væk fra Volvo. Vi har brug for en høj oppetid, så derfor har vi også valgt, at al service varetages af Volvo, siger han.
Troldhede er en mindre landsby med godt 600 indbyggere, men fabrikken er beliggende i et byområde, så et lavt støjniveau har også været et kriterie i udvælgelsen.
- Derfor kan vi ikke tillade et højt støjniveau fra vores maskiner. Vi kan også allerede registrere et lavere brændstofforbrug. For os handler det om det rigtige køretøj til den rette opgave. Vi valgte en Volvo igen denne gang, og det vil vi nok gøre igen næste gang. Der har været en god dialog mellem Volvo, maskinføreren og os i ledelsen, understreger Kim Snebang-Storgaard.
Troldtekt har i forvejen en Volvo L120F kørende, som de beholder til andre opgaver på fabrikken.
Effektiv og behagelig
Netop maskinførerens anbefaling til valget af Volvo har også spillet en rolle. Gennem de sidste fire år har Palle Vestergaard kørt i gummehjulslæssere for Troldtekt, hvor han har håndteret de rå stammer fra levering, til de var klar til at indgå i produktionen. Han var - og er fortsat - glad for den Volvo L120F, som længe har været en fast del af hans arbejdsdag.
Men nu har han fået en ny model i hænderne, og det er han bestemt ikke utilfreds med.
- Jeg sagde til ledelsen, at det for min skyld gerne måtte blive en Volvo igen. Jeg har tidligere også kørt Volvo læssere på en maskinstation, så jeg kender dem som værende effektive og behagelige at arbejde med, siger Palle Vestergaard.
Han er ikke den eneste i produktionen, som arbejder med den nye L110H, men han har allerede taget den til sig, som var det hans egen. Det laminerede budskab, han har klistret i døren, lyder "Ingen fodtøj i gummigeden. Der må ikke ændres på sædeindstillingen. God arbejdslyst" efterfulgt at en blinkende smiley. Venligt og bestemt formuleret - og ikke til at misforstå.
Med sine godt to meter er Palle Vestergaard højere end de fleste, men han har indstillet maskinen, så den passer perfekt til ham.
- Jeg sidder rigtig godt i maskinen. Jeg har lagt ryglænet lidt ned, så jeg sidder som i en lænestol. Det betyder dog, at rattet er lidt i vejen for mit udsyn, siger han.
L110H har CDC styring, hvor maskinen manøvreres via joysticks.
- Jeg er rigtig glad for joystickstyringen, for den reagerer fantastisk og er mere behagelig at køre med end ved at anvende det almindelige rat med knop som i L120'eren. Tidligere kunne jeg godt have ondt i skulderen efter flere lange dage i 120'eren. Det tog mig cirka en uge at få føling med joystickstyringen, og nu kører jeg ikke med andet. Nu er rattet bare i vejen, mener Palle Vestergaard, der også er blevet fortrolig med eco-pedalen, så han ikke kører med flere omdrejninger end nødvendigt.
- Jeg bruger næsten ikke maskinens motorkraft. Jeg kører stille og roligt frem og tilbage, tager en klofuld stammer og fodrer båndet til afbarkning. Dernæst tager jeg stammerne og leverer dem til tørring. Det er måske lidt store afstande, når begge produktionslinjer skal holdes i gang, men det kan lade sig gøre, siger han.
Mange "gode" dage
Timetælleren står på 361 timer denne dag i slutningen af november. Til gengæld har L120F runder 18.500 timer. Cementstøvet har lagt sig på den, så den får nu de mere beskidte opgaver med at køre flis og fylde containere med kasserede plader.
- Den nye Volvo kommer så lidt som muligt i kontakt med cementstøv, understreger Palle Vestergaard, der vasker den hver fredag.
Snavs kan ikke undgås på det åbne terræn, og når man håndterer mange tons træ under åben himmel hver dag. De leverede stammer samles i lange parallelle rækker, hvorfra Palle Vestergaard klofuld for klofuld fodrer afbarkningsmaskinen og derefter kører stammerne til tørring i tilsvarende rækker. ABL kloen på maskinen har en egenvægt på 1,75 tons og kan løfte op til 6,5 tons.
Den cirka 20 tons tunge L110H har fået ekstra tyngde med en vægtklods, så den ikke bliver for let bagtil, når kloen er fuld.
- Jeg kan godt balancere maskinen på forakslen, hvis det skulle være, men jeg behøver slet ikke tage så store klofulde, at maskinen når over grænsen. Den bliver kun let i bagenden, hvis jeg selv fremprovokerer det, siger Palle Svendsen.
Maskinen håndterer 400-500 rummeter træ på én dag, "hvis det går godt".
- De dage er der mange af, lyder det fra en tilfreds Palle Vestergaard