+ 45 70 22 27 28 Change market Find en forhandler Log på Volvo
Hjem Om os REVY Revy nr. 3 2023 Kingo
Volvo
Revy nr. 3 2023
Kingo

Medrivende nedrivning

I Odense-bydelen Vollsmose rækker nedrivningsspecialisten Kingo mod himlen og piller etager af udslidte boligblokke.

”Der er 19.000 etagemeter bare i denne bygning”, fortæller forretningsudvikler Søren Malund Thomsen fra nedrivningsfirmaet Kingo, da vi spørger til omfanget af den monsteropgave, vi netop står og kigger på. Man kan ikke lade være med at fascineres, da de to store gravemaskiner går løs på den afpillede betonbygning, som gennem et halvt århundrede har været bopæl for tusindvis af mennesker fra nær og fjern. De nøgne betonvægge kunne fortælle mange historier.

Bøgeparken, hvor vi befinder os denne solbeskinnede dag i september, er en af landets mere berygtede lokationer. Som en del af komplekset Vollsmose blev kvarteret bygget som et højtbesunget, socialt boligområde i slutningen af tresserne, men har i de seneste par årtier tabt flyvehøjde for endeligt at crashe i den tunge ende af ghettolisten. 

I boligområdet, på lige under to kvadratkilometer, bor der i alt ca. 6.500 mennesker, og der tales 80 forskellige sprog. Bydelen rummer ud over boligerne, flere skoler, børnehuse, bibliotek, sundhedsklinik og svømmehal. 

Lovindgrebene mod dannelse af parallelsamfund fra 2018 har resulteret i en udviklingsplan for området, der blandt tilsiger at antallet af almene boliger skal nedbringes til højest 40% inden 2030.

Entreprise med horisont på 8 år
Det er Enemærke & Petersen, som har totalentreprisen på den enorme opgave, hvor budgettet skal tælles i milliarder. Det er nedrivningsfirmaet Kingo fra Silkeborg, som står for den trinvise nedrivning af de mange bygninger. Et arbejde som strækker sig over de næste tre år, mens hele opgaven med at ”genopbygge” Vollsmose strækker sig otte år frem. 

En 14 etager høj bygning blev pillet fra hinanden i 2022 og nu er turen kommet til denne 7 etagers boligblok. Umiddelbart syner den ikke af 19.000 etagemeter, men øjet snyder, for bygningen er næsten flere hundrede meter lang. 

Det finurlige i projektet er dog ikke selve nedrivningen, men at en del af bygningen skal genbruges i et helt nyt arkitektonisk udtryk. En lav del på tre etager samt en del med syv etager, ligesom i dag. Generelt er det planen at hele Vollsmose-bydelen skal være en blanding af høje og lave bygninger med god luft omkring og plads til mange grønne oaser.

Long-reach rækker mod himlen
Til at pille bygningen fra hinanden råder Kingo over to Volvo EC480EHR gravemaskiner med Long-reach arme, der med klippeværktøjet monteret rækker små 30 meter op. En højtrykspumpe med vand sender forstøvet vand ud via dyser på siden af aggregatet, så de største støvgener undgås under arbejdet. 

Maskinhuset på en Volvo gravemaskine EC480EHR kan desuden lægges tredive grader tilbage, så maskinføreren ikke får myoser og ondt i nakken af at kigge op. Så længe arbejdet foregår i ca. 20-23 meters højde, køres der dog lige så meget efter kameraer monteret på den lange arm. 

Arbejdet foregår parallelt fra to sider på samme tid, og de rå betonvægge og etageadskillelser klippes ned i et skråt snit, så man undgår farlige vægtforskydninger undervejs. 

Inden selve nedbrydningen gik i gang, har Kingo brugt tre måneder på at fjerne alt andet end beton, og stivet etagerne af med utallige soldater, der så fjernes efterhånden som man arbejder sig frem gennem bygningen. 
Gravemaskinerne kan forholdsvis hurtigt skifte fra den kloagtige betonknuser til en bred grab, der samler de knuste bestanddele sammen og løfter dem til jorden, hvor en mindre gravemaskine kører rundt og knuser betonstykkerne til stabillignende størrelse. 

En af få der kan klare opgaven
Kingo er en af få store spillere på nedrivningsmarkedet i Danmark. Det kræver specialmaskineri, viden og erfaring at arbejde med disse opgaver, og det er da også to garvede maskinførere som nænsomt betjener de store knusehoveder på toppen af Long-reach armene. 
Jan Særkjær og John Rasmussen er faste førere på de to Volvo gravemaskiner og har selv været med til at konfigurere maskinerne som iøvrigt er forholdsvis nyindkøbte.

Om samarbejdet med Volvo Entreprenørmaskiner siger forretningsudvikler Søren Malund Thomsen, ” vi har et meget fint parløb med Volvo i Taulov omkring sparring og udvikling af maskinerne. Vi har gerne en række krav og ofte også lidt specielle ønsker som Volvo Entreprenørmaskiner evner at opfylde”.

Maskinførere og andre medarbejdere fra Kingo besøger derfor jævnligt Taulov for sammen med Volvo-specialisterne at finde frem til rigtige løsninger til de kommende nedrivningsopgaver.

Tilbage i Bøgeparken knækker endnu et stykke af syvende etage af under presset fra den grønne Long-reach arm. Det er et spektakulært syn og en utrolig spændende opgave.

For en tilskuer med god fantasi, kan det medrivende scenarie minde om et dragehoved der sætter tænderne i og gnasker sig gennem den rå beton. 

For beboerne i Vollsmose er det første step på vej mod en forvandlet bydel med plads og rum til et liv ude af ghettolister og parallelsamfund.
 

Vores historie Fornyelse Bæredygtighed Kontakt os Stil en forespørgsel Find en forhandler Volvo Servicekontrakter LinkedIn Instagram Facebook YouTube X Nyheder Volvo REVY Volvo Kataloget Begivenheder og initiativer www.volvogroup.com Copyright Fortrolighed Om cookies Kontakt os