Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Der graves…

Head of Retail Operations hos Volvo Entreprenørmaskiner A/S, Henrik Torp, fortæller om udviklingen på de elektriske maskiner – og om hvorfor Volvo CE i Taulov har valgt at gå forrest.

Det roder en smule på pladsen rundt om Volvo Entreprenørmaskiners hovedkontor i Taulov. De mange maskiner som skal klargøres inden de afleveres til kunderne står tæt sammen i den ene ende, mens der i den anden ende er et virvar af kabeltromler, knytnævetykke kabler, elektriske gravemaskiner og diverse grej, tekniske skabe og bokse.

Der bliver nemlig lagt strøm ind. Meget strøm. En ny lynlader med to udtag til opladning af elektriske maskiner, en ”almindelig” lader og 18 el-ladere til personbiler – i alt lægges der knap 1200 Ampere ind. 

”Det er måske en smule ”over-kill” her og nu, siger Henrik Torp, Head of Retail Operations, Volvo Entreprenørmaskiner A/S. 

”Da vi valgte at gå i gang nu og elektrificere hele matriklen, var det vigtigt at få det gjort rigtigt fra start, så vi i en årrække frem er velforsynet og kan leve op til de stigende krav til energiforsyning, når flere og flere maskiner bliver elektriske.” Desuden mener han, at det er naturligt at gå forrest i udrulningen, når hele markedet drejer mod elektrificering og reel grøn omstilling.

Det er meningen, at de i alt tre hovedudtag på pladsen skal facilitere de Volvo maskiner som er til klargøring eller reparation, ligesom der indenfor overskuelig fremtid skal kunne oplades container powerbanks, som der er stor søgning på. Ikke mindst fra de kunder som ønsker at bruge større elektriske maskiner, såsom gravemaskinen Volvo EC230 Electric.

Øget efterspørgsel
”Vi har desuden stigende efterspørgsel på kompakte el-maskiner, og har netop bestilt en stribe EC18 og EC25 gravemaskiner, så vi kan følge med behovet”, fortæller Henrik Torp, som i øjeblikket rejser landet rundt til kommuner, regioner og større branchearrangementer for at fortælle om fordele og muligheder med de grønne maskiner. 

Han forudser, at vi nærmer os det moment, hvor ”ketchuppen forlader flasken” – og efterspørgslen efter el-maskiner vil stige eksplosivt – i stil med personbilssalget, hvor el-biler på få år har indtaget pladsen som danskernes foretrukne biltype.

”Over hele verden indfører byer og kommuner strenge miljøkrav for at bekæmpe klimaforandringerne”, siger Henrik Torp, ”og i den sammenhæng giver det mening at kigge på vores el-maskiner med nulemission”. 

Og der er lydhørhed derude, fortæller han videre, ” for det er ikke sværere at skifte til elektrisk, bare anderledes. I de fleste situationer vil det nemlig ikke være nødvendigt at oplade maskinen undervejs gennem arbejdsdagen, mens mere krævende opgaver kan gøre det nødvendigt at lade i almindelige arbejdspauser.”

I øjeblikket er der en del kompakte ECR18 og ECR25 Electric ude i tests hos kunder og tilbagemeldingerne er overvejende positive. 

”Det er tydeligt, at jo bedre kunderne lærer de elektriske maskiner at kende, jo mere positiv bliver den generelle indstilling og det viser sig at fordelene overskygger de forbehold og fordomme, man måske har gået og puslet med”, smiler Henrik Torp.

På den lidt længere bane fortæller han, at der er spændende ting i pipeline. Blandt andet bliver Grid Connected el-maskiner interessante, for de arbejdssites hvor maskinen er stationær eller har et meget lille behov for at flytte sig. Det kan være skrotvirksomheder, havnepladser eller lignende. Her forbindes den elektriske maskine simpelthen til strømnettet via et kabel – og så er energiforsyningen uendelig.

Volvo eksperimenterer i øjeblikket med elektriske robotmaskiner, der er programmeret til faste arbejdsrutiner og som kan frigøre medarbejdere til mere krævende opgaver. Ligesom udviklingen indenfor software, herunder det allerede kendte Site Simulation og Connected Map vil effektivisere og øge udbyttet af at arbejde elektrisk.

Alene på el-maskinerne har Volvo CE en erklæret strategi om at sende 100 nye maskiner på markedet inden 2030, så ”ketchup-effekten” er allerede i gang.