NM Entreprise har på få år arbejdet sig frem til både succes og gode fremtidsperspektiver.
Solen står højt på en skyfri himmel over Lollands flade marker. Rapsen svajer knaldgul i vinden og kun fjerne støvskyer afslører, at der arbejdes i den tørre jord langs landevejen. Støvet viser sig at stamme fra et mylder af MJ Erikssons Volvo-dumpere som kører frem og tilbage i pendulfart på de nyetablerede banevolde. Men gravemaskinen som fodrer de gule dumpere er fra NM Entreprise, som er et forholdsvis ungt firma med de to iværksættere Marcus Ankær Nørskov, 28 år og Nikolaj Toftegård Olsen på 26 år i spidsen.
Marcus og Nikolaj arbejder på lige fod med de øvrige medarbejdere, som i dag tæller 15 fastansatte og lige så mange indlejede folk. Dette på trods af at det administrative arbejde i forretningen efterhånden fylder mere og mere.
”Vi vil gerne være med ude, hvor tingene sker”, siger Nikolaj Toftegård Olsen, da vi mødes på pladsen på Nystedvej et par kilometer uden for Holeby. Selv har han tilbragt nogle måneder på Femern-projektet, men er nu beskæftiget i nogle af NM Entreprises andre igangværende projekter.
Marcus Ankær Nørskov er i den anden ende af Sjælland denne dag, så vi tager en snak med Nikolaj i skurvognen. Han har i dag taget turen fra Viby Sj. til Lolland for at vise os rundt og fortælle lidt om det unge firmas aktiviteter – og ikke mindst, om den nye gravemaskine Volvo ECR355E, som ankom til firmaet i marts måned.
Startede i 2017
Begge partnere kommer fra landbruget, og startede først op i firmamæssig sammenhæng med at importere og sælge LED- lys. En vanskelig branche, hvor det ret hurtigt stod klart, at det ikke var den vej de to unge gutter skulle etablere sig. Så de vendte blikket mod anlægsbranchen som var mere håndgribelig og et område de kendte til.
Marcus kørte på det tidspunkt blokvogn og opdagede, at der var et behov for 14 tons gravemaskiner i markedet. Derfor købte de to en brugt gravemaskine til at starte op med, og snart steg behovet, og de købte endnu en og endnu en. Nu har NM Entreprise ti styk.
Den nye maskine er en Volvo ECR355E med kort rumpe, og den første Volvo gravemaskine med bælter i virksomheden. Et par kraftige graveskovle i Hardox – stål sørger for maksimal lasteffektivitet og præcision. Maskinen er desuden forsynet med Engcon tiltrotator samt Leica maskinstyring – og lys. Masser af lys.
Der er tegnet blå Volvo-serviceaftale på maskinen, men fordi den er så ny, har aftalen ikke været aktiveret endnu – der er 500 timers intervaller.
Filmglad maskinfører
At det blev en Volvo skyldtes flere ting, oplyser Nikolaj. Dels er maskinførerne med i valget af maskintype, og dels er behovet for kraftigere maskiner øget. At 355’eren er ”kort i rumpen” gør blot udbyttet større, fordi den er i stand til at løfte meget på meget lidt plads. Svingradius er nærmest lig med bælternes bredde.
Det er erfarne maskinfører Alex Hjortdrup som har fornøjelsen af at arbejde i den nye Volvo gravemaskine. ”Den er utrolig stabil selv om den er kort og den løfter som bare pokker”, siger han i en kort pause. Han har tidligere arbejdet i Volvo maskiner og har faktisk et helt særligt forhold til mærket. Så særligt, at han på hækken har fået monteret en stor hvid tekst: ”VUK DET ER EN VOLVO”.
Citatet stammer fra den danske film ”I Kina spiser de hunde”, og hentyder til en rambukbil i gangsterkomedien. For en Volvo, den holder bare, underforstået…
Lokale materialer i enorme mængder
Der er nu ikke megen tju-bang over ECR355E, den skal ”bare” grave. Ikke så sjældent støder teamet på de blødbundshuller, som strækningen på Lolland har vist sig temmelig rig på. Så er det blot at grave løs og helt bogstaveligt ”komme i bund”. Hullerne fyldes derefter med materialer fra en af de 13 råstofgrave som er etableret langs banebyggeriet. Det bevirker, at der aldrig er langt til nye materialer og der således spares både tid, penge og CO2 udslip. Og det er ikke små mængder der regnes i.
Cirka 900.000 kubikmeter lerjord og omtrent 500.000 kubikmeter usorterede grusmaterialer. Det er hvad, der skal bruges til opbygningen af de nye banedæmninger på Ringsted-Femern projektets 30 kilometer lange anlægsentreprise på Lolland.
Til gengæld for jævnlige overraskelser med de uforudsigelige blødbundshuller, er det forholdsvis nemt at grave i den lollandske muld. Nikolaj griner lidt og siger, ” I forhold til f.eks. den københavnske Letbane, hvor vi også har været i gang, er det uhyre nemt at arbejde her. Der ligger stort set ingenting i jorden, så det er bare at pløje derudaf.”
NM entreprise har nu i et godt års tid arbejdet som underentreprenør for MJ Eriksson på Ringsted-Femern projektet og har konstant 6 mand kørende i den såkaldte 10. etape, hvoraf NM Entreprise er med på de 7.5 kilometer banedæmning. Senest til jul skal arbejdet være fuldendt, så Banedanmark kan komme i gang med at anlægge spor og hvad der ellers hører til den elektrificerede jernbane. NM Entreprises pipeline er heldigvis mere end godt fyldt op, og kundekredsen er fin.
Blandt andet er Ringsted Forsyning en god og vigtig kunde, ligesom der arbejdes med kloaksepareringer og forsyningsvandledninger andre steder på Sjælland. De nye fabriksanlæg hos Novo Nordisk i Kalundborg er også med i de kommende års planlægning. Fællesnævneren for alle projekter er anlægsarbejde med gravning og flytning af jord.
Bundsolidt gravearbejde viste sig at være noget mere solidt end LED – lys, og de to unge partnere ser optimistisk på fremtiden.
”Ja, vi skal ikke klage”, smiler Nikolaj, ”for vi har ordrebøgerne fyldt frem til i hvert fald 2027”.