Det mest nyttige førerkursus jeg har været på i min tid som maskinfører!
Henrik Jensen er en betroet medarbejder hos Entreprenørselskabet, Arkil. Her har han kørt en lang række entreprenørmaskiner i mere end 10 år. I øjeblikket arbejder han på den store renovering af Gjellerup Parken. Han er fører af en Volvo EC380E. En gravemaskine han nu har kørt ca. et år. Om tiden, lige efter han fik sin nye maskine fra Volvo, fortæller han:
- Jeg må være ærlig at indrømme, at jeg bare startede med gassen helt i bund, da jeg fik min ny gravemaskine fra Volvo. Jeg kørte maskinen på samme måde, som jeg altid har gjort. Mit eneste forhold til brændstofforbrug var at fylde tanken, når den var tom! Så omdrejningerne har altid været høje – for at få noget olieflow og for at få resten af systemet op at stå.
- Da maskinen var købt med Volvo serviceaftale, blev jeg inviteret med på Volvos næste ECO Operator kursus i Sverige efter nogle måneder. Jeg havde ikke nogen specielle forventninger til uddannelsen, men da jeg altid har været interesseret i mekanik og forbedring, viste kurset sig at være lige noget for mig.
- At lære og genopfriske – har jeg altid godt kunne lide. Så da chancen bød sig på kurset, meldte jeg mig selvfølgelig til selve test-kørslen i Eskilstuna. Og jeg må indrømme, at jeg virkelig fik noget med hjem.
- Min gamle maskine reagerede både hurtigt og voldsomt på mine kommandoer fra joystikket. Denne vane havde jeg overført til min betjening af den nye Volvo. Men lynhurtigt fortalte forbrugstallene mig i testen, at den arbejdsform er for dyr i brændstof.
- Min gamle tilgang var, at når man drejede armen, så skete der noget lige med det samme. En lidt aggressiv metode. Nu har jeg vænnet mig til en lidt mere soft acceleration, så Volvos computer kan nå at dossere olien til hydraulikken - det har vist sig, at give mig en meget stor brændstofbesparelse.
- I det hele taget tager jeg følingen med maskinen langt mere alvorligt end tidligere. At køre gravemaskine er at finde de rigtige omdrejninger til det arbejde, der skal gøres. Gassen skal altid tilpasses opgaven. Flydelejefunktionen er et andet godt eksempel på en naturlig funktion, som ikke bare sparer, men - som rigtigt brugt - både bidrager til bedre økonomi og et mere flydende og behagelig workflow.
- Tomgangstid er blevet et vigtigt fokuspunkt. Her har jeg også forbedret mine vaner efter ECO Operator kurset. Her gælder det om at styre sit oliefyr, så maskinen altid er klar. Bruge timeren inden start og benytte pausefunktionen. Derfra handler det om opmærksomhed. Hvis kabinen og maskinen er varm og driftsklar, så sluk dog maskinen, når du har chancen eller holder en form for pause!
- Da jeg kom hjem fra kurset, kiggede jeg på min nye maskines gennemsnit. Det lå på 34 liter pr. time – så nulstillede jeg maskinen. Og kørte 300 læs (6000 m3 af nøjagtig den samme slags materiale), hvor jeg brugte de nye teknikker fra kurset – mit nye gennemsnitsforbrug var nu faldet til 27 liter pr. time. Og deromkring har det ligget siden. Det er næsten for godt til at være sandt.
- Oplevelsen hos Volvo har været med til at rette virksomhedens opmærksomhed mod optimering af arbejdet. Min gamle maskine kunne tømme tanken på 750 liter på 12 timer, når vi gav den gas. Hvis vi virkelig tager hårdt fat i dag, så tager det nu mindst to dage at tømme Volvoens 650 liters tank. Oplevelsen hos Volvo har været med til at rette min og i sidste ende virksomheden mod optimering.
- Interessen er selvfølgelig ikke min alene. Vores værkfører og Arkil A/S har i dag meget fokus på tomgang, brændstoføkonomi og udnyttelse. Der er blandt andet konkurrencer i brændstofbesparelser. Vi har også løbende interne møder, hvor vi gennemgår alle vores driftstal. Forbedringerne har været meget opløftende.
- Det er ikke alle maskinfører, der finder det lige sjovt, at der bliver holdt øje med ens forbrug – men personligt synes jeg, at den interne konkurrence med mig selv er enormt spændende og tilfredsstillende.
- Volvos ECO Operator uddannelse har været en driftsmæssig øjenåbner. Samtidig vil jeg gerne give Volvo kredit for et kanonarrangement, hvor man aldrig kedede sig, og hvor selskabet, humøret og forplejningen også var rigtig god.
- Jeg har ikke noget at sætte en finger på - bortset fra, at jeg godt kunne tænke mig en opfølgning på uddannelsen, hvor man måske kunne lære endnu mere og blive endnu bedre!