Kølkær Entreprenør A/S har styr på det meste – og skal også nok klare resten. Det handler om gå-på-mod, sans for kvalitet og en evne til at se de gode løsninger.
Hun løfter et øjenbryn og vejrer lidt med snuden. Jeg er netop trådt ind ad døren hos Kølkær Entreprenør A/S lidt uden for Herning. Den enorme Sankt Bernhard rejser sig og snuser mere indgående til mig. Ingen hurtige bevægelser nu..
”Vrruuff”, siger hunden halvdovent, og lægger hovedet lidt på skrå. Der må gerne kløs bag øret nu. Kåre Frandsen kommer tililende, og får Berta, som den 80 cm høje hund hedder, til at lægge sig, hvilket Berta lydigt gør, med et tilfreds suk som kommentar.
Kølkær Entreprenør A/S blev stiftet af Steen og Bjarke Frandsen, far og søn tilbage i 2006. Siden da er sønnen Kåre Frandsen indtrådt og har overtaget faderens andele, så det reelt er Bjarke og Kåre der i dag tegner virksomheden.
Kølkær beskæftiger sig med traditionelt entreprenørarbejde såsom anlæg, kloak, beton, afvanding, forsyningsledninger og belægningsarbejder. Det er enten som selvstændig entreprenør eller i samarbejde med hovedentreprenører, ligesom der hentes arbejde gennem udbud og licitationer fra f.eks. Vejdirektoratet. De store jyske vejanlæg i de senere år, har været med deltagelse af Kølkær Entreprenør A/S, med flytningen af ringvejen i Silkeborg som et af de større job. Her blev ekstra 10 mand ansat, medarbejdere som siden er blevet i firmaet og i dag er med på den fortsatte rejse.
”Vi lever af at være omstillingsparate og klar til at gå ind i nye opgaver, store som små”, fortæller Kåre Frandsen,” hvilket vi også forventer af vores ansatte, for kun på den måde er vi effektive og dermed attraktive for bygherre eller hovedentreprenør.”
Medarbejderne bliver traditionelt i firmaet i årevis og kommer fra store dele af landet, bl.a. Sønderjylland og Fanø. De fleste opgaver ligger maksimalt en times kørsel fra hovedsædet i Herning, men der er dog undtagelser, forklarer Kåre Frandsen.
Han fortæller, hvordan familien udspringer af landbruget på den jyske hede. Ejendommen som i dag rummer 2-3 store maskinhaller, værksteder, administration og projektledelse var oprindeligt et gammelt husmandssted, hvorfra Kåres farfar Thomas, drev en maskinstation, der hjalp de lokale bønder på de flade marker i det gamle hedelandskab. I takt med at bønderne, og især kvægbønderne blev færre og færre, blev arbejdsopgaverne mere entreprenøragtige, og det var derfor naturligt at gå ”all-in” i entreprenørbranchen.
Der står Volvo på lidt over halvdelen af maskinparken, og det er ingen tilfældighed, fortæller Kåre. Storebror Bjarke købte nemlig en brugt Volvo 6300, da han blev 18 år. Den legendariske rendegraver kørte rigtig mange timer, inden den flere år senere blev solgt til stort set samme pris som Bjarke havde givet, griner Kåre. Kærligheden til Volvo-maskinerne, og den gamle rendegraver i særdeleshed, er da også så stor, at Frandsen-brødrene netop har fundet og købt en ”ny” 6300 fra 1988, som nu skal nænsomt restaureres.
Da Kåre Frandsen blev hentet hjem til familiefirmaet i 2012 var Volvos D-serie netop lanceret, Kåre skulle have en gravemaskine at køre i - og siden har der stået Volvo på det meste. I dag er Kåres fremmeste opgave at holde styr på alle firmaets opgaver, og han turnerer fast mellem de forskellige arbejdslokationer.
”Nedbrud er sjældne, brændstoføkonomien er fin og komforten er fantastisk i en Volvo. ”, siger Kåre og fortsætter, ”vi gør meget ud af, at vores maskiner ser godt ud og vi bruger en del penge på vedligehold. Hvis vi skal vinde de spændende opgaver, skal vi signalere, at vi har styr på vores ting. Derfor betyder det også noget, at vi kører i ”de gule””.
I mange af de nye offentlige udbud pibler miljøkravene frem med dokumentation om det ene, andet og tredje, hvilket stiller ekstra krav til byderens samarbejdspartnere. Her er Volvo en af de stærkeste medspillere, da der hos Volvo findes miljødeklarationer for stort set alt.
I dag arbejder der omkring 50 mennesker i familiefirmaet, som i øvrigt drives efter en flad ledelsesstruktur, hvor den enkelte medarbejder har ansvar for sit fagområde, uanset om det er maskinfører eller projektleder. Omgangstonen er uformel og fuld af jysk humor, her er ikke langt fra menig til ledelse og alle ved, hvor de har hinanden i systemet.
På grund af denne form for ”frihed under ansvar” er bl.a. indsatsen for at spare på brændstof og tomgangstimer ligeledes alles ansvar.
”Det er lige fra projektering til tilrettelæggelse af opgaver til den enkelte maskinfører, så vi alle kan arbejde så effektivt og miljøvenligt som muligt”, siger Kåre Frandsen. ” Alle skal være bevidste om at det drejer sig om bedre miljø, mindre slitage på udstyret, mindre brændstofforbrug – og vildt mange penge i besparelse”.
Om det er en dumper eller en gravemaskine – den gode maskinfører gør forskellen, mener Kåre Frandsen, og ønsketænker lidt, ” Vi vil helst rekruttere nye, unge folk som måske har været i landbruget, har kørt traktor siden de var 7 år og som ved, hvad jobbet indebærer af krav”.
Men det er blevet sværere at finde de nye talenter, erkender Kåre Frandsen. De unge vil hellere gå i gymnasiet og følge de boglige fag, føler han, selv om en dygtig maskinfører i dag skal mestre både selve arbejdets udførsel, men også alle de digitale løsninger rundt om opgaven, dig-assist, GPS-styring osv. Derfor er det vigtigt at tiltrække nye medarbejdere med godt grej og daglige, spændende opgaver og et rart arbejdsklima – og vi gør det så godt vi overhovedet kan, slutter Kåre Frandsen.
På vej ud på den sneklædte gårdsplads, passerer jeg igen Berta i vindfanget. Hun ikke så meget som løfter et øjenbryn. Der er styr på det hele.