+ 45 70 22 27 28 Change market Find en forhandler Log på Volvo
Hjem Om os REVY REVY nr. 4 2018 Bedsted Lø Grusværker
Revy 4 - 2018
Revy 4 - 2018
Bedsted Lø Grusværker

Elektriske og selvkørende maskiner i grusgravene

Formanden for interesseorganisationen Danske Råstoffer og indehaver af Bedsted Lø Grusværker, Bjarne Overgaard var en begejstret tilskuer til Volvos og Skanskas Electric Site Event ved Göteborg.

Volvo og Skanska har i et hidtil uset omfang afprøvet batteridrevne og selvkørende maskiner i et stenbrud ved Göteborg. Testen under realistiske forhold har varet i 10 uger, og undervejs har Volvo Entreprenørmaskiner blandt andre inviteret formanden for interesseorganisationen Danske Råstoffer og indehaver af Bedsted Lø Grusværker, Bjarne Overgaard på besøg.

- Hold da op, det er noget nyt. Især imponerede dumperen HX2 mig. Den er batteridrevet og selvkørende. Fire selvkørende dumpere kunne erstatte vores to A40 dumpere. Der er stadig nogle udfordringer, men de er ikke værre, end jeg kan se de batteridrevne og selvkørende dumpere for mig i en dansk grusgrav om fem år, siger Bjarne Overgaard, der konstaterede en samlet CO2-besparelse på 95% og en reduktion af de samlede total cost of ownership på 25%.

Volvo Construction Equipment og Skanska har siden oktober 2015 samarbejdet med det svenske energiagentur og universiteterne i Linköping og Mälardalen, og der er investeret 203 millioner svenske kr. i projektet.

- Der var en række stationer, hvor meget dedikerede folk fortalte om projektet. De brændte virkelig for det, og bagefter så vi stenbruddet i arbejde. Det var imponerende at se ikke mindst dumperne køre i pendulfart med kort tid ved en lade station på hver runde, og de blev læsset fuldstændig uden at spilde. Det var et både lærerigt og imponerende besøg, siger Bjarne Overgaard.

- Jeg var inviteret sammen med vores maskinchef, Erik Graversen, og der var deltagere fra hele verden. Vi sad eksempelvis sammen med nogle fra Brasilien.

The Electric Site ved Göteborg rummede et antal HX2 dumpere. Det er anden generation af de batteridrevne dumpere. Der var desuden en EX1 gravemaskine. Den er en ombygget EC750 med en elmotor, som skal tilsluttes med elkabel, og desuden har den dieselmotor, uden at den fylder mere. Endelig var der læssemaskinen LX1, som er en hybrid læssemaskine. Det er et helt nyt design, som indeholder 98% nye dele. Maskinen gennemtestes grundigt i Californien og har sparet op til 50% i brændstofforbrug, men Volvo siger 35% besparelse i varieret arbejde over lang tid.
Grønnere råstofindustri

Råstofindustrien i Danmark vil gerne være grønnere, og formand Bjarne Overgaard ser flere fordele ved udviklingen.

- På råstoffernes årsmøde i år havde vi bæredygtighed og cirkulær økonomi som tema, og i det hele taget tales der meget i branchen om at være mere grønne. Det går jo ofte hånd i hånd med at spare omkostninger, og samtidig vil vi i branchen gerne have et bedre omdømme.

- Vi tager mange skridt – eksempelvis er alle primærmaskinerne til gravearbejdet på el i vores egen lille biks, siger Bjarne Overgaard.

I Sønderjylland indvindes primært råstoffer under vandspejlet. Det er specielle slæbeskovsmaskiner, som stort set er fast installerede. Eksempelvis den største på 450 tons, som er fuldt automatiseret. Alle primærmaskiner har faste elinstallationer i grusgraven.

Bedsted Lø Grusværker har også 15 læssemaskiner, men der ser Bjarne Overgaard ikke umiddelbart de nye LX1-maskiner med batteri og hybridteknologi gå ind og overtage i grusgraven.
- Det har lidt længere udsigter, tror jeg. Batterier er fine for CO2 balancen, men der er andre miljøproblemer, og jeg tror mere på brintmotorer i fremtiden, siger han.
Bedsted Lø Grusværker har på sine fire lokationer i alt 15 læssemaskiner heriblandt én Volvo L150 og to Volvo L180’ere. Virksomheden har i alt 30 medarbejdere. Den blev etableret i 1954, og Bjarne Overgaard er tredje generation.

Inden længe skal det store byggeri af et datacenter i gang ikke langt fra Bedsted Lø Grusværker, og Bjarne Overgaard ser det som et eksempel på, hvor de førerløse dumpere kan bruges i fremtiden.
- Ved de store byggerier og jordflytningsopgaver kan jeg se for mig, at entreprenørerne kan bruge dem. Eksempelvis ved byggeri af et datacenter kunne man forestille sig, at dumperne kørte direkte fra grusgraven til byggepladsen.

Bjarne Overgaard ser selvkørende maskiner og automatisering som vigtige dele af fremtiden. Den største maskine i Bedsted Lø er fuldautomatisk og reelt kun bemandet for at holde den under opsyn, og i øvrigt kører den et par timer efter folkenes fyraften.

- At vi skal være grønnere, hænger også sammen med vores omdømme. Branchen har brug for et bedre omdømme. Eksempelvis hænger dygtige medarbejdere ikke på træerne. Vi skal huske at fortælle de gode historier. Og så har vi brug for en national råstofstrategi. Der er råstoffer nok i Danmark, men vi skal passe på dem, og de skal udvindes i en balance. Det er fint, at vi kan bruge knust beton som stabilgrus, men selv om 90% genbruges som knust beton, udgør det kun under 10% af det fremskrevne behov, siger Bjarne Overgaard.

Han forventer et betydeligt maskinbehov i fremtiden, men han ser gerne maskiner med en mere grøn profil.

 

Electric Site Göteborg

Formanden for interesseorganisationen Danske Råstoffer og indehaver af Bedsted Lø Grusværker, Bjarne Overgaard var en begejstret tilskuer til Volvos og Skanskas Electric Site Event ved Göteborg.
Vores historie Fornyelse Bæredygtighed Kontakt os Stil en forespørgsel Find en forhandler Volvo Servicekontrakter LinkedIn Instagram Facebook YouTube X Nyheder Volvo REVY Volvo Kataloget Begivenheder og initiativer www.volvogroup.com Copyright Fortrolighed Om cookies Kontakt os