Med over 1.800 hektar land, hvoraf 700 hektar er afsat til hestefolde, og landbrugsjord er der altid masser af arbejde at lave på Menhammar.
Stutteriet, der huser ca. 300 heste, plus 50 køer og 25 får, avler, træner og sælger travheste i topklasse. Det har egne væddeløbsbaner og er en af Europas førende hesteavlere. Det byder på omgivelser, hvor førsteprioriteten er, at dyrene – og menneskerne – trives godt.
Stutteriet er en del af den familieejede Soya Group, med virksomheder, der beskæftiger sig med fragt, fast ejendom, stutteridrift og vandrensning. De går alle meget op i bæredygtighed, hvilket gør det helt naturligt at samarbejde med Volvo CE, der deler dette stærke engagement. Begge gør de også en stor indsats for at spille en førende rolle i omstillingen af deres respektive brancher.
Wallenius Marine har som pioner indenfor vindenergidrevne fragtskibe udviklet konceptet Oceanbird, mens en virksomhedsejet vindmøllepark leverer strøm til alle deres kontorer og lejligheder. De hjælper også ABBA Voyage med at levere en ny, revolutionerende koncertoplevelse i London.
Desuden har stutteriet nu tre Volvo L25 Electric læssemaskiner, der anvendes på mange forskellige måder på stutteriet, fra flytning af foder og hø til køerne og hestene til udmugning af staldene og helt generelt til håndtering af materialer. De har også en fejemaskine, som er hurtig og nem at hægte på, når der skal gøres rent. Det er genialt, at maskinerne både kan anvendes inden- og udendørs – uden risiko for emissioner, der er skadelige for mennesker eller dyr.
Ulf Segerström, driftsleder på Menhammar, siger: “Hér på Menhammar er vi stolte over vores pionerånd samt vores tilgang til miljømæssigt og socialt ansvar. Vi er ved at omstille os til fossilfri drift, så det giver god mening at skifte til el-maskiner. Deres næsten helt stille og emissionsfri drift gør, at de er perfekte til at arbejde i nærheden af vores heste og kvæg. Vi kan komme tættere på dem uden at udsætte dem for unødigt stress."
Ulf fortsætter: “Vi er virkelig imponerede over maskinernes batterilevetid, der gør det muligt for os at klare opgaver rundt om på stutteriet hurtigt og effektivt, uden overhovedet at forstyrre dyrene. Det er også meget mere behageligt for vores medarbejdere at arbejde ved siden af disse maskiner. Alt i alt giver de et mere roligt og rent arbejdsmiljø."
Miljøbeskyttelse er en prioritet på Menhammar. Jorden hér er blevet dyrket i 800 år, og stutteriet er meget engageret for at sikre, at den stadig kan stå til rådighed for de fremtidige generationer. Gårdens medarbejderne gør en stor indsats for at give fugle, vildt, insekter og planter de rette betingelser, for at fremme biodiversiteten. Vegetabilske næringsstoffer bringes i omløb i form af hestepærer på pløjejord.
En dam, der blev anlagt i 2019, opfanger fosfor fra hestepærerne på foldene og markerne og hindrer dem i at blive skyllet med regnvandet og nå frem til render og vandløb, der løber ud i Mälaren-søen. Dammen har reduceret mængden af fosfor, der når frem til søen, med 60-80 %.
Traktorerne kører på biobrændsel kaldet hydrogeneret vegetabilsk olie (HVO100), et initiativ der har sparet næsten 420.000 kg CO2-udledninger i 2022, mens de firehjulede motorcykler er elektriske. Stutteriet dækker også selv 100 % af dets varme- og energibehov med en kombination af solceller – der genererede 209.606 kWh i 2022 - og et biobrændselsanlæg, der forvandler hestepærer og træspåner til varme og giver yderligere 1.600.000 kWh.
Medarbejdernes velvære har også høj prioritet hos Menhammar, og mange af stutteriets 55 medarbejdere lever på ejendommen. En fælles køkkenhave og udendørs gymnastikredskaber er bare nogle af de ekstra medarbejdergoder.
Kate Andersson, Electromobility Marketing Manager hos Volvo CE, siger: “Når man besøger Menhammar, kan man se og mærke, at de mener det alvorligt med bæredygtighed. De ønsker virkelig at gøre en forskel, og det er virkelig inspirerende. De ved, at de investeringer, de foretager i dag, kommer til at sikre stutteriet i mange år frem i tiden, til de fremtidige generationer.
“Vi oplever nogle gange, at maskinoperatørerne i starten er uvillige til at skifte til el-maskiner, først og fremmest fordi de er bange for det ukendte, men det så vi ikke noget af på Menhammar: Tværtimod er omstillingen blevet mødt med en positiv, begejstret attitude.
“Her lægger vi stor vægt på dyrs og menneskers velfærd, og da vores L25 Electric er kompakt, lydsvag og ikke udleder røg, er det nemmere at komme tæt på dyrene, og den påvirker ikke de personer, der arbejder i eller rundt om maskinen.
“Menhammar ønsker at minde os om, at de bare er én af det stigende antal af privatejede virksomheder, der brænder for at gøre en forskel.”
Anvendelsen af Volvo L25 Electric læssemaskinerne på Menhammar viser virkelig, hvor vigtig en rolle vores el-maskiner kan spille i landbrugs- og hestebranchen - hvis omdømme afhænger af kvægets og hestenes velfærd - idet de hjælper dem med at reducere deres CO2-aftryk og leve op til deres bæredygtighedsambitioner.
Hvis du gerne vil vide mere om kunder, der er gået over til Volvos el-maskiner, så gå ind på landbrugs- og hestebranchen.
Chef for mærke, markedsføring og kommunikation
Volvo Construction Equipment
Salgsregion Europa/International
Email: anne.bast@volvo.com