Den 9. november 1945 var starten på en ny æra for vejbygning. På den dato grundlagde Gerhard Lehmann Pottkämper og Karl-Ludwig Hupfeld ABG Allgemeine Baumaschinen Gesellschaft mbH. Hvad der begyndte i Hameln med mindre maskiner som f.eks. den første betonbelægningsmaskine af VAS-typen, førte kun otte år senere til firmaets første større nyskabelse. I 1953 designede og byggede AGB den første vibrationstromle i Tyskland. Det var blot begyndelsen på en hel serie af banebrydende nyskabelser fra det, som i dag er Volvo-anlægget i Hameln.
Den første håndstyrede vibrationstromle fra 1953.
Ingen sammenligning med før: Hameln-anlægget.
Stor, pålidelig, kraftig: disse kvaliteter gælder endnu i dag for Titan-serien af udlæggere, som blev præsenteret for første gang i 1965. Maskinen skabte historie og var populær over hele verden. I dag kan dens efterfølgende modeller stadig ses verden over, når der bygges veje. Disse maskiner var dengang anerkendt for deres driftssikkerhed og ultra-moderne udstyr og er det endnu i dag.
Titan 300 var en nyskabelse inden for vejbygning og gjorde ABG kendt over hele verden.
Blot 20 år senere kom det næste kup for den stadig beskedne virksomhed: ABG lancerede den første hydraulisk justerbare højkompressionsafretter på det globale marked, og revolutionerede arbejdet med vejbygning.
45 år efter grundlæggelsen var ABG en af de største aktører i sektoren for entreprenørmaskiner, og i 1990 blev virksomheden medlem af Ingersoll Rand-gruppen. På det tidspunkt var digitaliseringen lige begyndt at gøre sit indtog, og ABG var på forkant: EPM I, Electronic Paver Management (elektronisk udlæggerstyring) – grænsefladen mellem mand og maskine – forbedrede betjeningen af udlæggerne og sørgede for mere komfortable samt hurtigere og bedre arbejdsmetoder. I 2005 blev dens efterfølger EPM II lanceret sammen med Titan 226 og Titan 326.
Allerede i 1998 var EPM I førende inden for konventionel vejbygning med sit ultramoderne styresystem og sin intuitive brugervejledning.
i 2007 tog virksomheden endnu et vigtigt trin hen imod innovation. Volvo Construction Equipment overtog sektoren for bygge- og anlægsmateriel fra Ingersoll Rand, og med det også ABG og Hameln-anlægget. Fra og med det tidspunkt blev der anvendt Volvo-motorer i udlæggere og tromler To år senere blev der foretaget en generel renovering af Hameln-anlægget, som bl.a. udvidede dets område med 83.000 m² og et nyt træningscenter.
3-D model af Volvo-motoren monteret i P7820 og P8820.
Virksomheden fortsatte med at fokusere på innovations- og udviklingsarbejde. I 2017 blev den nye D-serie af udlæggere lanceret med den tredje generation af Electronic Paver Management, den splinternye EPM III.
I EPM III har afretteroperatøren nye udvendige kontrolpaneler med et stort display, som giver en bekvem oversigt over alle afretterfunktioner inklusive planering.
I dag producerer Hameln-anlægget hovedsageligt udlæggere på larvebånd, udlæggere på hjul samt asfalt- og jordtromler. Produktionsfaciliteterne er blandt de mest moderne af typen, og effektiv robotteknologi understøtter arbejdet for ca. 500 kvalificerede og yderst motiverede medarbejdere. Men det er ikke kun hvad angår ydelsen, at Hameln-anlægget stræber efter endnu bedre teknologi. Bæredygtighed er vigtigere end nogensinde før. Fabrikken er nu næsten CO2-neutral og fokuserer på at sikre, at der ikke benyttes nogen skadelige stoffer under bearbejdningen. Dette gælder også for produkterne. ABG-udlæggere er ikke blot blevet kraftigere, de er også de mest lydløse og brændstofeffektive på markedet.
Der produceres tre modeller af udlæggere på hjul og ni udlæggere på larvebånd i Hameln.
Der er også ni forskellige tromlemodeller.
Dirk Heusing
Dirk Heusing, administrerende direktør for Hameln-anlægget, ved hvorfor "Made in Hameln" stadig betragtes som en kvalitetsbetegnelse: "Vores anlæg i Hameln har en lang tradition, som vi er meget stolte af. De maskiner, som produceres der, anvendes over hele verden, og hver dag beviser, at kvalitet betaler sig. For at sikre, at vi bevarer denne kvalitetsstandard, investerer vi i veluddannede specialmedarbejdere og giver altid vores kolleger mulighed for yderligere uddannelse. For uden vores kolleger ville vi ikke være der, hvor vi er. Vi ser fremtiden i møde med positive forventninger, og vi er spændt på, hvad de kommende år vil bringe".
Den kompakte P4820D fra Hameln er ideel til anlægsarbejde i indre byområder.
Den moderne DD105 asfalttromle kommer også fra Hameln-anlægget.
VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Region Europe
Tlf.: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com
SE10
London
Tf.l: +44 207 923 5863
hannah.kitchener@se10.com